Industriarbetarnas tidning

Inget verkstadsavtal före 1 april

10 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Det blir inget avtal för verkstadsindustrin innan den 1 april. Den bedömningen gör Metalls valda förhandlare från företagen i landet. Chansen är större att det blir ett avtal i tid för stålindustrin.

Facken och arbetsgivarna i industrin står långt ifrån varandra i avtalsförhandlingarna. Tiden innan de gamla avtalen löper ut blir allt knappare.

Flera av Metalls avtal går ut den 31 mars. Om inte parterna är överens den 1 mars kommer de opartiska ordförandena, opo, in för att medla. Inom verkstadsavtalets område är medling snudd på oundvikligt, eftersom parterna står så långt ifrån varandra. Åtminstone om man ska tro den rundringning Dagens Arbete har gjort.

Vår rundringning visar att det till och med finns ett utbrett tvivel på att verkstadsavtalet är färdigt den 31 mars. I så fall inträder avtalslöst tillstånd och risk för konflikter.

Chanserna anses däremot större att det blir ett stålavtal i tid.

Dagens Arbete har talat med tio förtroendevalda från olika företag runt om i landet. Samtliga ingår i Metalls förhandlingsdelegationer. Av de vi talat med kommer fem från verkstadsavtalets förhandlingsdelegation, tre från stål- och metall och två från gruvavtalet. Alla dessa avtalsområden löper ut den 31 mars.

Av de tio personerna i vår enkät tror bara tre att det blir ett färdigt avtal innan den sista mars. Men ingen av de fem förhandlarna från verkstadsindustrin tror att det blir ett verkstadsavtal i tid. Lars Ask, Metalls klubbordförande på Volvo i Skövde, är en av de tveksamma:

– Jag tror för det första att det är helt kört utan opo. Sen vet jag inte hur opo funkar, men jag har väldigt svårt att se hur de ska jämka ihop kraven i tid. Får vi med bara en del från arbetsgivarnas lista så går det bara inte. Mina medlemmar går i taket när de hör om de femtio timmarna som de ska kunna tvingas att jobba utan extra ersättning.

– Det som ändå skulle tala för att det blir ett avtal i tid är att den tunga bilindustrin är på uppgång. Där kommer arbetsgivarna inte att vara intresserade av en konflikt och därför kanske det blir lättare att göra upp.

Även de som tror att stålindustrin får ett avtal i tid, tvekar om det stora verkstadsavtalet. Owe Jansson på SSAB i Oxelösund ingår i förhandlingsdelegationen för stål- och metallavtalet:

– Ja, jag tror att vi får ett avtal i tid. Det är en vild gissning som jag grundar på att vi i stål- och metall har lättare att prata med våra arbetsgivare än de har på verkstadssidan. Därför tror jag att de får det svårt med verkstadsavtalet i tid.

Totalt ingår tolv förtroendevalda i verkstadsavtalets delegation, åtta i stål- och metalldelegationen och fem i gruvdelegationen. Dessutom ingår personer ur Metalls förbundsstyrelse och anställda på Metalls förbundskontor i Stockholm i delegationerna.

Tror du att det finns ett färdigt avtal den sista mars?

Så här svarade de tio förhandlingsdelegaterna från Metall på frågan.

Annika Ögren, verkstad, Electrolux, Huskvarna:
– Nej. Nu är det här första gången jag är med i förhandlingarna så jag vet inte hur mycket som kan ändras om opo kommer in. Men som det känns nu och när jag hör andra gissar jag att det blir svårt att få ett avtal i tid.

Lars Ask, verkstad, Volvo, Skövde:
– Nej. Jag tror för det första att det är helt kört utan opo. Och jag vet inte hur opo funkar sen. Det är svårtippat. Men jag har väldigt svårt att se hur de ska jämka ihop kraven i tid. Får vi med bara en del från arbetsgivarnas lista så går det bara inte.

Rune Johansson, verkstad, Norma, Åmotfors:
– Nej. Då måste någon sida tappa ansiktet totalt. Vi har gått in med ett bud som vi tycker är realistiskt och det kan vi inte pruta så mycket på. Så ska det bli ett avtal krävs det att opo gör underverk.

Maria Grehagen Hedberg, verkstad, Maquet CC, Stockholm:
– Nej. Inte som läget ser ut just nu. Men självklart har alla ambitionen att det ska bli ett avtal, så vi får se vad som händer och hur mycket vi vill ge och ta.

Hans Westin, verkstad, Ericsson, Skellefteå:
– Nej. Som det ser ut nu är positionerna låsta. Visserligen kan det vara så i förhandlingar att man inte vet vad som händer. Men det ser bistert ut. Vi vet från metallträffarna att våra medlemmar kräver arbetstidsförkortning och höjda reallöner, sånt som arbetsgivarna säger blankt nej till.

Owe Jansson, stål och metall, SSAB, Oxelösund:
– Ja. Det är en vild gissning som jag grundar på att vi i stål- och metall har lättare att prata med våra arbetsgivare än de har på verkstadssidan. Därför tror jag att de får det svårt med verkstadsavtalet i tid.

Yngve Gustavsson, stål och metall, Sandvik Cormant, Gimo:
– Nej, jag är tveksam. Det är andan från arbetsgivarna som talar emot. Särskilt då andan hos teknikarbetsgivarna. Men vi får väl se när det börjar bli mer konkret. Vi har ju i princip bara fått ett nollbud ännu. Men det börjar dra i väg på tiden om det ska bli något av.

Ronny Strömberg, stål och metall, Ovako, Hällefors:
– Ja, det tror jag. Men jag är inte säker på hur det blir på verkstadssidan. Däremot är jag optimist om vårt eget avtal. Vi får se den 26 februari när det börjar bli mer konkret vad arbetsgivarna kokat ihop

Krister Lundgren, gruv, Boliden, Kristineberg:
– Nej. Inte med den här farten. Gruvarbetsgivarna verkar inte vara intresserade av att komma någon vart. Senast vi skulle träffas fanns de bara anträffbara på telefon. Och de har inte varit mer konkreta än att de sagt att vårt bud är för dyrt.

Gullmar Andersson, gruv, Zinkgruvan:
– Ja, jag tror det. Historiskt sett så blir det ett avtal i tid. De försöker skramla med vapnen så gott de kan, men sen lugnar de sig bara vi får hålla på och mala ett litet tag.

Läs mer om förhandlingarna på Avtalsextra!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.