Industriarbetarnas tidning

Intensivt skede i förhandlingarna

29 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Förhandlingarna om nya avtal inom industrin går in i ett intensivt skede. Ännu tror parterna inom Metalls avtalsområden att det är möjligt att göra upp under kvällen.

Metalls högsta ledning med Göran Johnsson i spetsen träffade på söndagseftermiddagen Bengt Huldt, vd för Stål och metallförbundet.

Efter mötet fick Metalls förhandlingsdelegation för stålindustrin beskedet att förhandlingarna går vidare. Parterna ser alltså fortfarande vissa möjligheter att lyckas teckna ett avtal under söndagskvällen eller natten mot måndag. Vid tjugotiden på söndagskvällen har Göran Johnsson och Bengt Huldt åter ett möte inplanerat.

Även förhandlingarna på verkstadsavtalets område går vidare. Men läget ser mer låst ut mellan Metall och Teknikföretagen, eftersom verkstadsindustrins arbetsgivare har fortsatt att hävda att de vill ha ett systemskifte med ökade inslag av lokal lönebildning.

Det behöver inte betyda att det är helt kört att få ett verkstadsavtal under kvällen, eftersom Teknikföretagen är måna om att teckna det första avtalet och sätta normen för den övriga industrin. Men tiden blir allt knappare att hitta lösningar på de stora frågorna om lönenivån och arbetstiden. Frågan om arbetstidsförkortning är särskilt svårlöst.

Industrins arbetsgivare har gemensamt sagt nej till mer arbetstidsförkortning. Metall har svarat att utan arbetstidsförkortning blir det bara ett ettårigt avtal.
Flera försök att lösa upp knutarna kring arbetstiden har gått i stöpet. Men att förhandlingarna fortsätter under kvällen tyder på att det finns öppningar.

Ett av flera kompromissförslag som, enligt vad Dagens Arbete erfar, har diskuterats är att Metall går med på ett ettårigt stopp för arbetstidförkortning. Men att avtalet innehåller arbetstidsförkortning för två av tre år.

Metalls informationschef Anders Ferbe vill inte kommentera uppgifterna:
– Allt man kan säga är att dörrarna fortfarande inte är stängda för ett avtal, säger han.

Om parterna inte blir överens tar de opartiska ordföranden, opo, över som medlare på måndag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.