Industriarbetarnas tidning

Jobbet orsakade astma

27 februari, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Enligt både försäkringskassan och flera specialistläkare var det isocyanaterna på jobbet som skadade en arbetare på Tarkett Sommer i Ronneby för livet. Riksförsäkringsverket överklagade beslutet – men förlorade i kammarrätten.

Mannen, som i dag är förtidspensionerad, jobbade sedan 1988 med tillverkning av plastmattor på Tarkett Sommer. Jobbet innebar närkontakt med härdlack och mjukgörande oljor som innehöll isocyanater (allergi- och cancerframkallande kemiska ämnen som bland annat finns i plast, lim och färg). Arbetsplatsen blev ofta rökig av tillverkningen, och mannen utvecklade till sist astma.

I december 2000 var mannens lungor så dåliga att han var tvungen att få andra arbetsuppgifter på företaget. Omplaceringen innebar en lönesänkning och mannen anmälde arbetsskada för att få livränta som kompensation för inkomstförlusten.

Enligt flera specialister, bland annat inom yrkeshygien och yrkes- och miljömedicin, har mannen tidvis utsatts för isocyanater som överstiger det tillåtna gränsvärdet. Besvären har både uppkommit och förvärrats på grund av arbetet, anser de.

Den enda som är tveksam till att arbetsmiljön har orsakat astman är en överläkare på Blekingesjukhusets lungmottagning. Försäkringskassan valde dock att lyssna på de andra läkarna, godkände arbetsskadan och gav mannen rätt till livränta.

Men Riksförsäkringsverket, RFV, överklagade beslutet till länsrätten. RFV hänvisade till de stramare bevisreglerna som infördes 1993. Enligt dessa ska den medicinska expertisen vara helt överens för att skadan ska kunna godkännas som arbetsskada. Eftersom en läkare tvekar ska mannen inte heller ha någon livränta, menar RFV.

Men länsrätten gick på försäkringskassans linje och gav mannen rätt. RFV överklagade då till kammarrätten – som också ställer sig på mannens sida.

– Det här är ett stort steg framåt, säger Stefan Andersson, huvudskyddsombud på Tarkett Sommer. Väldigt positivt. Nu får vi hoppas att RFV inte går vidare.

RFV har två månader på sig att överklaga domen till Regeringsrätten. Men det är inte särskilt troligt att de gör det, säger Industrifackets ombudsman Rosalie Andersson.

– Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken, men jag tvivlar på det. Om RFV går upp i Regeringsrätten och vi vinner där också så blir domen prejudicerande och jag tror inte att de vill riskera det. De låter nog hellre udda vara jämnt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.