Industriarbetarnas tidning

Kärvt i avtalsrörelsen

18 februari, 2004

Skrivet av HANS LARSSON

Det kärvar rejält i avtalsrörelsen. Maktfrågorna står i centrum och arbetsgivarnas krav på systemskifte bidrar starkt till att försvåra förhandlingarna.

Om detta var avtalssekreterarna från LO:s fem största fackförbund rörande överens vid en pressträff på onsdagen (18/2).

Fackens reaktion bottnar i arbetsgivarnas krav att så lite som möjligt ska läggas ut centralt och att förhandlingarna och lönebildningen till övervägande del ska ske lokalt, ute på de enskilda företagen.

– Från Teknikföretagen talar man till och med om lönesänkningar. Detta är ett systemskifte, även om de andra arbetsgivarna på industrins område inte gått lika långt, säger Metalls avtalssekreterare (förhandlingschef) Anders Tiderman.

Han hoppas trots allt fortfarande att det ska vara möjligt att teckna avtal före den 1 mars, utan inblandning av medlarna, de opartiska ordförandena.

– Hälften av alla anställda inom industrin finns på Teknikföretagens område. Då borde rimligen den arbetsgivarorganisationen gå först och visa vägen. 1998 var Pappers först med att teckna avtal. Förra gången, 2001, blev Industrifacket först. Det vore väl inte helt fel om vi blev först den här gången med ett avtal på stålsidan, säger Tiderman.

Och han tycker fortfarande att det borde vara möjligt att sluta ett treårigt avtal:

– Det har fungerat tidigare inom industriavtalet med treårsavtal som gett höjda reallöner. Risken med ett kort avtal är att det bara blir lön och ingen arbetstidsförkortning, säger Anders Tiderman.

– Det är mycket viktigt att den konkurrensutsatta industrin går först. Det lägger fast förutsättningarna för resten av arbetsmarknaden, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

Och han menar att löneökningarna i vår omvärld bör kunna vara riktmärken:

– I Tyskland har man fått 2,5 procent och i Danmark 3 procent. De låga lönebuden i Sverige kan man inte riktigt ta på allvar, menar Olauson.

Kritiken mot arbetsgivarnas attityd är hård från övriga avtalssekreterare:

– Byggindustrin har förklarat krig mot oss vad gäller löneformer och regler och vill flytta ner allt till enskilda företag. Det kommer att bli oerhört besvärligt, säger Gunnar Ericson i Byggnads.

– På vårt område vill arbetsgivarna ha hela initiativet och fördela lönerna som dom vill. Dom försöker flytta oss 30 år tillbaka i tiden, säger Björn Sjöblom i Handels.

Avgörande för om det ska bli några avtal före den 1 mars är hur det går i förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv om omställningsförsäkringen. Det handlar om något som redan finns på tjänstemannasidan, nämligen ett slags trygghetsavtal för dem som blir av med sina jobb, så att de får hjälp att hitta andra jobb och utbildning.

– Den frågan har väldigt hög prioritet. Utan omställningsförsäkring blir det väldigt svårt att sluta några avtal, säger Metalls Anders Tiderman.

LO och Svenskt Näringsliv träffas på tisdag (24/2) och förhoppningen är att man då ska kunna komma överens om ett omställningsavtal, uppger Erland Olauson.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.