Industriarbetarnas tidning

Metall förhandlar på flera fronter

26 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Blir det ett stålavtal i helgen eller inte? Metalls förhandlare andas försiktig optimism. Arbetsgivarna är, utåt sett, mer reserverade.

Temperaturen ökar i avtalsrörelsen. I dag (26 februari) samlas Metalls förhandlingsdelegation för stål- och metallavtalet i Stockholm.

Tillsammans med högsta ledningarna för Metall och arbetsgivarna i Stål- och Metallförbundet ska delegationen försöka förhandla fram ett stålavtal i helgen. Delegationen är inkallad till och med söndag.

Yngve Gustavsson som till vardags arbetar på Sandvik Coromant i Gimo är en av deltagarna. Det finns saker som talar för att det blir ett avtal i helgen, anser han.

– Det som talar för är att det verkar som att konjunkturen vänder uppåt inom stål. Det gör att arbetsgivarna är intresserade av att få till ett avtal.

Parterna har redan diskuterat flera mindre frågor. Men två, inte helt oviktiga, kvarstår. Nivån på löneökningarna och arbetstiden.

Utåt sett har Stål- och metallförbundet ställt sig kallsinnigt till en fortsatt arbetstidsförkortning. Det kan eventuellt vara en taktik avsedd att hjälpa andra arbetsgivarförbund i motståndet mot arbetstidsförkortning.

Metalls förhandlare tvivlar på att stålarbetsgivarna är emot den omdiskuterade deltidspensionen för äldre stålarbetare. Däremot är parterna oense om hur delpensionen ska finansieras. De lokala uppgörelser om delpension som gjorts ute i landet under föregående avtalsperiod är för snålt utformade, anser Metall.

Trots att de stora frågorna om lönenivåer och arbetstider ännu inte diskuterats är flera av Metalls förhandlare utåt sett försiktigt hoppfulla om att det blir ett stålavtal i helgen.

Bengt Huldt, vd på Stål- och Metall förbundet, är mer försiktig sina uttalanden.

– Jag har svårt att bedöma det. Vi har inte gått i klinch om vad det här ska kosta ännu. Jag vet vad Metall har begärt och jag vet var vi står, så jag kan konstatera att det är en bit att gå, säger han.

I morgon, fredag 27 februari, samlas även Metalls förhandlingsdelegation för verkstadsavtalet. Även på verkstadsavtalets område är förhandlingar inbokade hela helgen, men chanserna till ett nytt verkstadsavtal bedöms som mycket små.

Blir det inget nytt avtal under helgen träder de opartiska ordförandena, opo, in som medlare.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.