Industriarbetarnas tidning

Metall och Industrifacket slår samman servicen

27 februari, 2004

Skrivet av ANNA NORRBY

Nu fördjupas samarbetet mellan Industrifacket och Metall. De två förbundskontoren startar inom kort en gemensam serviceenhet.

– Vi hade en liten grupp som undersökte hur vi kunde samverka inom huset. Idén om gemensam intern service kom när vi diskuterade om vi skulle ha en gemensam reception i entrén på Olof Palmes gata 11, säger Leif Håkansson, Industrifackets förbundskassör.

Den planerade receptionen kommer dock inte att ingå i den nya serviceenheten, utan kommer i stället att bemannas av ett vaktbolag. När den står färdig försvinner Metalls reception på plan 6.

I den nya enheten ingår 14 anställda på de två förbunden, uppger Martin Burén, kanslichef på Metall. Än så länge är det inte klart i detalj hur deras arbetsuppgifter kommer att påverkas av det nya samarbetet.

Det som nu ska skötas gemensamt är växeln, arkiv, post, materialexpedition och vaktmästarsysslor.

Första april tillträder den nya serviceenhetens chef. Han heter Lars Johansson och har rekryterats utifrån. Även om man först undersökte möjligheterna att rekrytera en chef ur de egna leden, så fanns det en viktig poäng med att annonsera ut tjänsten, anser Leif Håkansson.

– För att få någon som kan se det hela utan att tänka ”så här har vi gjort här förr”.

Mats Olsson på Metalls materialexpedition håller med, men påpekar att han trivs väldigt bra som det är nu, och med sin nuvarande chef. Mats Olsson har arbetat 14 år på Metall och sköter så gott som all post i huset.

– Jag tycker mest att de rör till det nu. Men det är bra att det kommer någon utifrån som har nya idéer. Det finns så många gubbar här i huset som vill göra det på sitt sätt. Nu får den som kommer först lära sig av oss och sen planera organisationen.

Både Martin Burén och Leif Håkansson skiljer det fördjupade praktiska samarbetet från frågan om en eventuell sammanslagning av de två förbunden. Enligt Martin Burén kom frågan om totalfusion igång när planerna på gemensam serviceenhet redan pågått i ett år.

– Vi tror att vi får en effektivare service så här. Det ena är inte avhängigt det andra. Blir det inget samgående har vi i alla fall ett intimare samarbete.

– Det handlar ju om understödjande av den fackliga verksamheten, säger Leif Håkansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.