Industriarbetarnas tidning

Miljömärkning av skogen i fara

2 februari, 2004

Skrivet av KRISTINA FLEMMING

Arbetet med att revidera skogscertifieringssystemet FSC (Forest Stewardship Council) har stoppats av miljöorganisationerna Sveriges Naturskyddsförening SNF, Världsnaturfonden WWF, Sveriges Ornitologiska Förening och Fältbiologerna.

De fyra miljöorganisationerna och industrins representanter är oense om hur man ska se på den frivilliga avsättningen av skog inom certifieringens ram.

Skogsindustrierna har tidigare frivilligt avsatt stora skogsområden, säger Lars Johansson, förbundssekreterare i Skogs- och Träfacket och ledamot av FSCs styrelse i Sverige. När sedan länsstyrelserna löst in sådana skogsområden, kräver miljöorganisationerna att skogsbolagen frivilligt ska avsätta nya områden. Det vägrar skogsbolagen, som hävdar att avsättningen redan är gjord.

Här står parterna. De har stångats i frågan en lång tid och nu, i slutet av januari, beslöt miljöorganisationerna att ta time-out.

Om detta sätt att dubbelräkna tillåts, som skogsindustrierna vill, hotas FSC-systemets trovärdighet på marknaden, säger Mikael Karlsson, ordförande i SNF.

Det hela är olyckligt, säger Lars Johansson. Nu krävs någon form av medling. Lyckas inte det, är FSC-systemets framtid hotad.

Lars Johansson efterlyser en medlare och en kompromiss från parterna.

En förhandling är ett givande och ett tagande, säger Lars. Det är vi inom facket vana vid.

FSC består av tre kammare: den ekonomiska-, sociala- och miljökammaren. Det är den ekonomiska- och miljökammaren som stångas.

Man borde ta mer hänsyn till den sociala kammaren, säger Lars Johansson. Där väger man in faktorer som jobb i glesbygd. Får vi inte en lösning av problemet, hotar det både jobb och virkestillgång i landet.

Alla skogsbolag i Sverige är anslutna till FSC, som är världsomspännande och bildades 1993 i Toronto. I dag kommer de över 500 medlemsorganisationerna från 67 länder. Huvudkontoret ligger i Bonn i Tyskland.

Även den konkurrerande certifieringsorganisationen PEFC, med Europa som bas, där bland annat skogsägarrörelsen är medlemmar, ska revidera sina stadgar. Där ingår inte miljöorganisationerna. Skogs- och Träfacket är medlem i både FSC och PEFC.

Kjell Ericsson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?