Industriarbetarnas tidning

Norska grafiker nobbar Schibsted

4 februari, 2004

Skrivet av CHRISTER KÄLLSTRÖM

Den norska mediekoncernen Schibsted ska bilda ett flernationellt koncernråd för att förbättra samarbetet med de anställda. Som enda fackförening inom koncernen säger Aftenpostens Grafiska Klubb (AGK) nej till deltagande i rådet.

Koncernrådet inom Schibsted, som upprättas efter ett EU-direktiv om Europeiska Samarbetsråd i flernationella bolag, ska bestå av 30 representanter. Dessa ska två gånger om året möta företrädare för koncernledningen för att dryfta frågor som har betydelse för alla anställda. Rådet ska, enligt direktivet, vara ett forum för intern information, diskussion och dialog samt bidra till att styrka koncernidentiteten hos de anställda.

Detta låter väl bra. Varför vill ni inte vara med om detta?

– Jo, jo, visst är det bra, säger Gunnar Nordby som är ordförande i AGK. Men jag är rädd för att detta mest blir ett ”supperåd” (pratklubb) som reser ut i Europa två gånger om året och har det trevligt. Jag sitter själv i koncernstyrelsen och får där den information jag och mina medlemmar behöver.

Är du rädd för att rådet på sikt kan bidra till att urholka de goda avtal ni har på Aftenposten?

– Vi kan inte se bort ifrån att det finns krafter som vill försämra våra avtal. Inför varje förhandling försöker arbetsgivaren att ta bort vårt avtal om fotosats, som betyder att det är grafikerna – och inte journalisterna – som ska bryta sidorna. Men vi säger nej och kommer så att göra även i fortsättningen. Min uppgift är att företräda medlemmarnas intressen och slå vakt om vårt avtal.

När Gunnar Nordby för många år sedan började arbeta på Aftenposten fanns det där 1 000 grafiker. I dag är det 140 kvar.

Deltagarna i koncernrådet ska väljas bland fem områden inom Schibstedkoncernen: Norge får 14 representanter, Sverige nio, Estland två, Mellaneuropa en samt tv-, film- och förlagsverksamheten fyra representanter. Alla kan föreslå kandidater, även klubbarna. Representanterna välja genom öppna val bland alla anställda. Och det är detta som Gunnar Nordby vänder sig emot.

– Det betyder att även oorganiserade kan komma med i rådet. Jag har protesterat mot detta tillvägagångssätt, men koncernchefen Kjell Aamot menade att det var viktigt att alla kunde väljas till rådet. Här bryts våra uppfattningar. På klubbens årsmöte beslöts därför att vi skulle hålla oss borta från rådet, säger Gunnar Nordby.

Men detta med internationell solidaritet mellan arbetstagare, är inte det viktigt?

– Jo, det är det. Men det har vi utan rådet. Vi har goda kontakter med grafikerna utomlands, framför allt i Norden. Så här gäller det för oss att prioritera, och då faller EU-rådet bort. Jag ser inget dramatiskt i detta, säger Gunnar Nordby.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?