Industriarbetarnas tidning

Omställningsavtalet i hamn

24 februari, 2004

LO och Svenskt Näringsliv kom ikväll (24/2) överens om ett nytt omställningsavtal. Avtalet innebär att LO-förbundens privatanställda medlemmar får samma typ av stöd vid uppsägningar som tjänstemännen haft genom Trygghetsrådet.

– Det är mycket glädjande att vi fått ett avtal, säger en uppenbart lättad Anders Tiderman.

– Det här var en viktig byggsten i avtalsförhandlingarna. Nu kan vi fortsätta arbetet för nya löneavtal.

Anders Tiderman har i sin egenskap av avtalssekreterare i Metall ingått i LO:s lilla förhandlingsdelegation.

– Vi har hållit på med de här förhandlingarna i tre år nu. Orättvisan mellan arbetare och tjänstemän är äntligen borta. Nu får våra medlemmar större möjligheter att hitta nya jobb.

Uppgörelsen innebär att en befintlig stiftelse TSL (SAF:s och LO:s för detta Trygghetsfond) ombildas. Under de första åren betalas verksamheten till största delen genom överskottspengar från AGB-försäkringen (Försäkring om avgångsbidrag; ger ersättning vid arbetslöshet) och pengar som finns kvar i den tidigare Trygghetsfonden.

Om några år, när fond- och försäkringspengarna är slut sker hela finansieringen genom att 0,3 procent tas ur löneutrymmet.

För anställda som sägs upp innebär omställningsförsäkringen att de kan få personligt stöd för att hitta nya jobb eller utbildning i samband med uppsägningar. Det kommer att gå till så att företag och fackklubb eller fackavdelning söker pengar från stiftelsen. Pengarna kan sedan användas till att köpa tjänster från tjänstemännens Trygghetsråd, bemanningsföretag eller konsultföretag. Stiftelsen ska inte ha någon egen verksamhet.

Nuvarande AGB-försäkring ingår i paketet och görs om till en viss del. Men avtalet innebär ingen större skillnad i AGB-ersättning för den enskilde arbetaren, enligt Anders Tiderman.

Förhandlingarna om avtalet har tidigare kört fast på grund av arbetsgivarnas krav att ta bort möjligheten att stämma inför domstol för brott mot turordningsreglerna. Kravet landade i en kompromiss i kvällens uppgörelse. Avtalet innebär vissa förändringar vid nedskärningar på arbetsplatser där det inte finns någon turordningslista som fack och företag gjort upp tillsammans. I de fallen går arbetaren miste om omställningsstöd om han eller facket startar en process för brott mot turordningsreglerna.

Kvällens avtal är preliminärt. Godkänner LO-förbunden och Svenskt Näringslivs förbund uppgörelsen börjar den gälla den första september i år.

Texten korrigerad 27/2 -04.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.