Industriarbetarnas tidning

Opo hoppas på avtal

28 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Göte Larsson, en av de opartiska ordförandena (opo), följer avtalsförhandlingarna med spänt intresse. Han är redo att rycka in på måndag (1/3). Men hoppas att ett par avtal ska vara färdiga i helgen.

Om Metall och Tekniföretagen tecknar ett verkstadsavtal under helgen bryter parterna ny mark. Sedan Industriavtalet, som är ett samarbetsavtal, undertecknades 1997 har parterna inte slutit ett verkstadsavtal utan inblandning av de opartiska ordförandena, opo.

Industriavtalet säger att opo ska komma in som medlare en månad innan avtalen går ut. Det betyder på måndag för flera av de stora avtalen inom industrin.

Opo har förberett sig under lång tid. Redan när parterna överlämnar kraven till varandra försöker opo ta reda på vilka frågor som kan bli svårlösta.

Däremot har opo ingen direkt kontakt med parterna under de förhandlingar som pågår just nu.

– Vi följer framför allt med via media, säger Göte Larsson, en av sex opartiska ordföranden.

Han har en bakgrund inom Metall och har därför inte fått ansvar för att medla inom Metalls områden. Däremot är han bland annat ansvarig för Pappers avtal och Industrifackets allokemiska och kemiska avtal.

På Industrifackets område ser det snudd på oundvikligt ut med medlare. Chansen är större att Pappers och Metall får till ett avtal i helgen. Göte Larsson hoppas det.

– Det skulle vara skönt om parterna klarade ut ett antal avtal i helgen. Det är ändå så det är tänkt, säger han.

Tycker du att opo har fått för stor roll?

– Nej, det kan jag inte ha någon åsikt om. Det kan väl i så fall vara lämpligt för parterna att fundera på efter den här avtalsrörelsen om det är något de vill ändra i Industriavtalet.

Ibland muttrar fackliga förhandlare om att det skulle vara en arbetsgivartaktik att dra förhandlingarna till opo. Det är ett resonemang som Göte Larsson har svårt att förstå.

– Vi ska inte till varje pris lägga oss i mitten. Det gäller för oss att hitta ett balanserat resultat som tar hänsyn till sysselsättningen och reallönerna.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen