Industriarbetarnas tidning

Sverige vinner på högre lägstalöner

17 februari, 2004

Höjda minimilöner i avtalen främjar Sveriges tillväxt. Det hävdar LO i en rapport som presenterades i dag (17/2).

LO menar att en höjning av de lägsta lönerna skapar ett omvandlingstryck i företagen som leder till rationaliseringar och en höjning av produktiviteten.

Receptet är i och för sig inte nytt, intygade LO:s avtalssekreterare Erland Olauson på en pressträff i dag.

Rapporten handlar om att återuppliva den solidariska lönepolitiken och satsa på lika lön för likvärdigt arbete. Det vill säga en facklig strategi med krav på centralt fastställda löneökningar som ska gälla alla med ett visst arbete, oavsett företagens bärkraft.

På 60- och 70-talen ledde den här politiken till att många lågproduktiva företag slogs ut. Den risken är mindre i dag, menar LO-ekonomerna. För i dag finns det inte särskilt många lågproduktiva företag kvar som överlever tack vare låga löner. Däremot finns det många lågproduktiva arbetsuppgifter över hela arbetsmarknaden.

– Vi ska piska Sverige framför oss, sa Ingemar Göransson. Precis som vi gjort tidigare. Men vi ska inte piska över kanten.

Med det menade Göransson att det finns omständigheter som sätter en gräns för lönekraven, till exempel den internationella konkurrenskraften.

LO menar att Sveriges löntagare har goda förutsättningar att klara av en sådan omvandling.

De svenska arbetarna är välutbildade, i många fall överkvalificerade för sina jobb. Den väntade arbetskraftsbristen i framtiden gör också att det blir möjligt för fler LO-arbetare att byta till mer kvalificerade jobb.

En annan förutsättning för att omvandlingen ska fungera är att det finns tillräckliga resurser för att hjälpa de anställda som blir av med sina jobb. Det är här LO:s krav på en omställningsförsäkring kommer in. Ett Trygghetsråd för LO-förbundens medlemmar skulle kunna hjälpa uppsagda att hitta andra jobb och utbildning.

LO:s gemensamma plattform inför avtalsrörelsen innehåller ett krav på lägstalönerna ska öka mer än de ”vanliga” lönerna. En del av bakgrunden är att glappet blivit allt större mellan genomsnittslönerna och minimilönerna.

Enligt rapporten tjänar drygt 26 000 LO-medlemmar under 12 500 kronor i månaden, vilket är den genomsnittliga lägstalönen.

Men betydligt fler påverkas av en höjning av minimilönen genom överspillningseffekten. Det vill säga kraven från andra anställda som ligger över de lägsta lönerna, för att bevara ”respektavståndet”.

Det finns andra fördelar med att höja lägstalönerna, sa LO:s chefsekonom Dan Andersson. Han tog bland annat upp skillnaden mellan mäns och kvinnors löner.

– Under 60- och 70-talet minskade skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. Studier visar att ungefär 80 procent av den minskningen berodde på att avtalens lägstalöner höjdes.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.