Industriarbetarnas tidning

V vill inte ha strejkrätt i EU-lag

6 februari, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Vänsterpartiets blivande ledare Lars Ohly säger nej till att en rad grundläggande rättigheter, bland annat strejkrätt, blir EU-lag.
– För mycket makt åt EU, säger Ohly.
Men partikamraten Sten De Geer tycker att det är dumt att säga nej.

Vänsterpartiet har kongress den 19–22 februari i Stockholm. Då ska partiet ta ställning till frågor om det så kallade Europeiska konventet om EU:s framtid.

När det gäller stadgan om de grundläggande rättigheterna föreslås till kongressen att denna ska förbli en ”politisk deklaration”, alltså inte bindande EU-lagstiftning.

– Det finns två skäl till det, säger Lars Ohly, som med all säkerhet kommer att väljas till ny partiledare. Dels finns redan Europarådets konvention om mänskliga rättigheter, dels försöker EU utsträcka sin egen makt.

Konventioner på mellanstatlig basis är okej, enligt Ohly.

– Men när EU kommer in får det en överstatlig karaktär. Det är ett steg i federalistisk riktning.

Partikamraten Sten De Geer, advokat och jurist åt vänsterpartiets riksdagsgrupp, är dock kritisk mot detta resonemang. När det gäller arbetsrättsfrågor, som rätt att förhandla och ingå kollektivavtal liksom rätt att tillgripa konfliktåtgärder som strejk, är det viktigt att dessa kommer in i EU:s lagstiftning, anser han:

– Det finns i EG-rätten regler om fri rörlighet för kapital och varor, däremot inga tvingande regler om strejkrätt. Det kan vara farligt på sikt. Med regler om strejkrätt bli det bättre balans i systemet.

Sten De Geer pekar också på en rad andra positiva inslag i rättighetskatalogen.

– Europakonventionen från 1950 är gammalmodig. I det här förslaget finns aktuella frågor som exempelvis förbud mot handel med kroppsdelar, förbud mot rashygieniska metoder, förbud mot kloning av människor.

– Ur vänstersynpunkt är det här ett progressivt program, säger Sten De Geer. Jag har i alla fall inte hittat något negativt.

Lars Ohly håller med om att det finns saker som är bra i EU, men att det inte går att plocka russinen i kakan.

– Om det bara gällde att införa rättigheter för löntagarna så vore det inga problem. Men om vi måste ta fördraget i sin helhet för vi över makt från den svenska riksdagen till EU.

Sten De Geer menar att alla internationella överenskommelser innebär avsteg från den nationella suveräniteten. Han befarar också att vänsterpartiet, med sina hänvisningar till ”folksuveräniteten”, är på väg mot en farlig ideologisk omorientering.

Finns det en risk att partiet, i sitt allmänt hårdnackade motstånd mot EU, trampar fel i sakfrågor?

– Man kan ju inte betrakta allt inom EU:s ram som pestsmittat. Jag tycker inte att det är vanligt att partiet hamnar fel i sakfrågorna. Men visst finns risken, det här är ett sådant exempel där grundinställningen kan leda fel, säger Sten De Geer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.