Industriarbetarnas tidning

Anymedia betalar avgångsvederlag

11 mars, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

16 uppsagda grafiker får avgångsvederlag. Nio får en ny anställning på något av Anymediabolagen.

– Det är skönt att få ett avslut på hela affären, anser grafikernas ombudsman Rune Sjöberg.

Elanders Anymedia News tog för drygt tre år sedan över Dagens Nyheters, DN:s, annonsproduktion samt 30 grafiker. När kontraktet skulle förnyas krävde tidningen förändringar, och i väntan på nytt kontrakt sade Anymedia upp alla grafiker. GF menade att företaget inte följt turordningen vid uppsägningarna och kopplade in LO-TCO Rättsskydd.

– Stämningen var klar och skulle lämnats in till Arbetsdomstolen direkt om vi inte hade kommit överens, konstaterar Rune Sjöberg.

För hälften av grafikerna gick uppsägningstiden ut vid årsskiftet, några hade sagt upp sig själva, och resten arbetar kvar i väntan på uppsägningstidens slut.

Att missnöjet bland grafikerna pyrde under hela processen var ingen hemlighet. De jämförde sin situation som uppsagda med sina gamla arbetskamrater på DN. Tidningen har aldrig sagt upp någon utan avgångsvederlag eller förtida pensioner.

– En del känner sig fortfarande lurade av DN, men det här är i alla fall betydligt bättre än ingenting alls, anser Rune Sjöberg.

Förhandlingarna mellan Anymedia och facket har tagit flera månader. Det har även Anymedias förhandlingar med DN.

– Vi hade ett ”letter of intent” klart i höstas, men det har tagit tid att komma överens om alla detaljer i avtalet samtidigt som verkligheten förändrats, förklarar Anymedias vd Eva Ragnå.

Att annonsvolymerna har minskat betydligt på hela annonsmarknaden är ingen hemlighet. Även tekniken har gått framåt, så allt fler kunder gör mera själva. Sedan slog konkurrenten Metro till med sin gratisdistribuerade bostadsbilaga, något som förändrat hela marknaden för bostadsannonser.

– Uppdraget vi har av DN har minskat och det är tungt. Det är väldigt tråkigt att tvingas säga upp personal. Men nu hoppas jag att vi i och med den här uppgörelsen kan jobba vidare, säger Eva Ragnå.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?