Industriarbetarnas tidning

Arbetslösheten blev dyrare

5 mars, 2004

Skrivet av ANNA NORRBY

Närmare 600 000 arbetslösa personer delade förra året på 28,5 miljarder kronor, en ökning med närmare 5 miljarder kronor jämfört med år 2002.

Under 2003 fick 574 280 personer någon gång arbetslöshetsersättning. Det är nästan 30 000 fler personer än året innan.

De 38 a-kassorna betalade ut ersättning för närmare 50 miljoner arbetslösa dagar, en ökning med drygt 8 miljoner ersättningsdagar.

Även längden på a-kassemedlemmarnas arbetslöshet ökade. Från i snitt 76 dagar år 2002 till 87 dagar 2003.

För medlemmarna i Metall, Industrifacket, Grafikerna och Pappers var arbetslösheten längre än för genomsnittet. Av de fyra förbunden toppar Grafikerna med i snitt 100,2 dagar per arbetslös medlem, sedan kommer metallarna med 96,7, Industrifacksfolket med 95,4 och Pappers med 94,9 dagar.

15 procent av medlemmarna i landets a-kassor fick ersättning från sin a-kassa förra året. I Metalls a-kassa var andelen lika stor.

Av Industrifackets medlemmar fick 17 procent arbetslöshetsersättning någon gång förra året. Grafikerna hamnar med andelen 18 procent högst av de fyra förbunden.

Pappers skiljer sig lite från de tre övriga förbunden. Färre var arbetslösa, närmare bestämt 8 procent.

Allra glesast mellan medlemmar som fick ersättning hade Farmacitjänstemännens a-kassa och Statstjänstemännens a-kassa med 3 procent var.

Medlemmarna i Sveriges fiskares a-kassa hade också ett tungt år. Bland dem fick 76 procent av de 1 427 medlemmarna a-kassa någon gång under året.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.