Industriarbetarnas tidning

Autoliv i Vårgårda fick bakläxa

3 mars, 2004

Skrivet av ANNA NORRBY

Autolivs jämställdhetsarbete uppfyller inte lagens krav. Den slutsatsen drar jämställdhetsombudsmannen, JämO, efter en granskning.

Jämställdhetsombudsmannen, JämO, bad i januari i år 40 arbetsgivare redogöra för hur de underlättar för sina anställda att förena arbete och familjeliv. 34 av de 40 granskade företagen håller, enligt JämO, godtagbar standard på sitt jämställdhetsarbete.

Fem arbetsgivare måste dock komplettera sina uppgifter, och till dem hör Autoliv i Vårgårda.

Autoliv fick flera anmärkningar: Företaget ställer inte upp kortsiktiga mätbara mål, och redogör inte tillräckligt utförligt för hur man följer upp tidigare åtgärder. JämO saknar också en redovisning av vilka behov och förväntningar Autolivs anställda har för att få ihop livet som anställd och som förälder.

JämO nöjer sig inte med att företaget rättar till de nämnda bristerna. Företaget måste även skicka in sin jämställdhetsplan till JämO.

Dagens Arbete har tidigare berättat om den ensamstående småbarnsmamman Hanna Hermansson och hennes svårigheter att få gehör för sina och barnens behov hos arbetsgivaren Autoliv. Ulrika Johansson, utredare på JämO, känner också till Hannas situation.

– Det är efter en sammanlagd bedömning som vi kommit fram till att Autoliv ska lämna in sin jämställdhetsplan, säger Ulrika Johansson.

Patrik Apell är ordförande i metallklubben på Autoliv i Vårgårda. Han är inte förvånad över JämO:s missnöje med företagets jämställdhetsarbete.

– Nej, det är jag inte. Jämställdhetsarbetet är inte tillfredställande, men det går åt rätt håll. Det har inte funnits någon jämställdhetsplan alls på företaget under 2002 och 2003. Den senaste jämställdhetsplan som företaget hänvisar till är från 2001, men den är inte ens godkänd av facken.

Autoliv skrev i sin redogörelse till JämO att företaget och facken i höstas hade en ”workshop för att utbilda sig i jämställdhetslagen samt inventera anställdas behov och förväntningar”.

– ”Workshop”. Patrik Apell ler åt ordvalet.

– Det har varit en träff, men det kom inte fram så mycket vid den. Sen återkom personalchefen med ett utkast som bara innehöll punkter, rubriker. Det fanns fortfarande ingen handlingsplan.

Enligt Ulrika Johansson på JämO går det att vitesförelägga (straffa med böter) en arbetsgivare som inte följer jämställdhetslagen. Men JämO strävar efter frivillighet så långt som möjligt, säger hon.

Autoliv tillverkar bland annat bilbälten, krockkuddar och bilbarnstolar. Företaget har verksamhet i 29 länder. Antalet anställda är totalt 35 000 och av dem är närmare hälften kvinnor. Antalet anställda i Sverige är 2 720, varav cirka 1 300 på fabriken i Vårgårda. Autoliv finns även i Växjö, Hässleholm, Motala, Linköping, Kungälv och Göteborg.

Se även Ensam mamma får inte jobba dag och Autoliv önskar att vi slutar.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.