Industriarbetarnas tidning

Berendsen lägger ned i Boden

26 mars, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Tvätteriet Berendsen Textil Service lägger ned i Boden. Vinsten är för liten, anser företagsledningen. Därmed mister 100 personer sina jobb.

Berendsen har i några månader utan resultat förhandlat med Landstinget i Norrbotten om att köpa tillbaks tvätteriet, som såldes till Berendsen 1997. Men ingen på tvätteriet i Boden har fått någon information om att något sådant varit på gång.

– Det är åt helvete, säger Industrifackets klubbordförande Anders Holmberg. Jag fick veta det klockan två i går och halv fyra fick personalen och produktionschefen veta det.

Företagets vd Christer Ström säger att det inte är något ovanligt att hålla tyst under förhandlingarna.

– Det är svårt, men vi vill försöka låta bli att skapa oro och rykten.

Nu har landstinget alltså definitivt tackat nej och någon annan köpare är inte aktuell. Den 28 februari nästa år körs sista tvättmaskinen.

– Man har pratat i flera år om att det går dåligt för oss, säger Anders Holmberg. Arbetsgivaren har hotat med att lägga ner om de inte får rätt färg på siffrorna. Men sen i höstas går det bättre för oss och vi har lyckats vända trenden.

Christer Ström säger att han varken kan eller får prata om enskilda anläggningars resultat, men att anläggningen i Boden inte har någon ekonomisk bärkraft.

– Vi får det inte att gå runt och då kan vi inte bara fortsätta år efter år. Företaget som helhet redovisar en mycket liten vinst. Det är en tuffare och tuffare marknad.

Anders Holmberg har krävt att få prata med både landstingspolitiker och kommunpolitiker. En möjlighet, säger han, är att landstingspolitikerna går ihop och driver verksamheten vidare. Utan vinstkrav.

– Vad är vinst? Vad kostar inte hundra arbetslösa? Det här kommer jag att driva stenhårt mot politikerna. Det finns dåligt med jobb här, flera företag lägger ner. Och många här på Berendsen är över fyrtio och arbetsskadade. Vad händer med dem?

Företaget ställer sig enligt Christer Ström ”positivt” till att erbjuda jobb på andra tvätterier inom koncernen om det går. Men han vågar inte lova något i dag utan hänvisar till kommande MBL-förhandlingar.

Närmsta Berendsentvätteri finns i Luleå, Skellefteå och Umeå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?