Industriarbetarnas tidning

Därför blev det inget verkstadsavtal

18 mars, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall säger nej till förslaget till avtal för verkstadsindustrin. En irriterad Metallbas riktar kritik både mot arbetsgivarna och medlarna.

Förhandlingarna om ett nytt avtal för verkstadssidan går betydligt kärvare än inom processindustrin.

Strax efter lunch på torsdagen presenterade medlarna, de opartiska ordförandena, ett bud som Teknikföretagen sade ja till. Men som Metall sade nej till.

I avtalsförslaget ställs två förslag mot varandra. Metalls medlemmar har i dag rätt till föräldralön i två månader. Det är ett tillägg på tio procent av lönen för föräldralediga. Metall vill utöka tiden och har krävt sex månaders föräldralön. Medlarbudet är tre månader. Men Metall får tre månaders föräldralön bara om förbundet samtidigt accepterar att arbetsgivarna får mer makt över arbetstidens förläggning.

Metalls förhandlingsdelegation för verkstadsavtalet har sagt nej till det förslaget. Göran Johnsson var irriterad när han hade lämnat svaret till medlarna.

– Man kan inte ställa två sådana här olika saker mot varandra. Det accepterar inte vi.

Den kritiken är också riktad mot medlarna.

– Ja, även om förslaget tillkommit efter hård press från arbetsgivarna.

Stridsfrågan om arbetstidens förläggning handlar om ”arbetstidskorridoren” i verkstadsavtalet. I dag har arbetsgivarna 24 minuter i veckan att fritt förfoga över. Industrins medlare föreslog att den tiden utökas till 30 minuter.

Arbetsgivarna har sedan 1998 års avtalsrörelse haft tillgång till de 24 minuterna. De innebär att arbetsgivarna, utan att förhandla med det lokala facket, kan variera arbetstiden med 24 minuter i veckan utifrån de klockslag som utgör stupstocken. För exempelvis dagtidsarbetare betyder det mellan klockan 07.12 och 16.12.

Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist medger att föräldralön och arbetstidens förläggning inte har med varandra att göra.

– Men ett avtal är ju en helhet med både plus och minus för bägge parter. Att få större frihet i arbetstidens förläggning är en tung fråga för våra medlemsföretag.

I övrigt accepterade Metall lönenivåerna i avtalsförslaget. De var likadana som avtalen inom processindustrin. Det innebär förslag till löneökningar på 6,8 procent, en arbetstidsförkortning på 0,5 procent samt värdet av ett omställningsavtal på 0,15 procent.

Totalt betyder det 7,45 procent.

Medlarna fortsätter samtalen med parterna inom verkstadsindustrin på torsdagseftermiddagen (18/3).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.