Industriarbetarnas tidning

Därför inga avtal

1 mars, 2004

Skrivet av

Verkstadsindustrin ska bestämma takten. Dagens Arbete förklarar varför det inte blev några avtal.

För dyrt. Och för lite flexibilitet.

Det var skälen till att arbetsgivarna inom verkstadsindustrin blockerade avtalsuppgörelser inom processindustrin i helgen.

Metall var nära att göra upp med Stål- och metallförbundet, Pappers med Skogsindustrierna och Industrifacket med Allmänna industrigruppen.

Men Teknikföretagen – gamla Verkstadsföreningen – sa nej. Den här gången ska verkstadsindustrin bestämma takten.

I förra avtalsrörelsen 2001, blev verkstadsindustrin omkörd först av allokemiska branschen, sedan av andra.

I förrförra, 1998, var det Pappers och Skogsindustrierna som först fick ett avtal.

När det stod klart att en fortsatt arbetstidsförkortning förts upp på dagordningen inom processindustrin fick Teknikföretagen nog.

Teknikföretagen har mer än andra arbetsgivarorganisationer bundit upp sig vid en tuff linje. I likhet med andra har man sagt blankt nej till fortsatt arbetstidsförkortning. Men Teknikföretagens utgångsbud har varit tuffare än så: möjligheter att sänka lönerna lokalt, mera flexibilitet och lördagsarbete utan övertidsersättning.

Att då låta andra arbetsgivarförbund gå före och sluta avtal om arbetstidsförkortning och centrala lönehöjningar – utan att få mer flexibilitet i utbyte – är otänkbart för verkstadsindustrin.

Därmed tvingar verkstadsindustrin in hela startfältet till de opartiska ordförandena, industrins egna medlare.

De senaste tio årens avtalsrörelser visar att i synnerhet verkstadsindustrins arbetsgivare kan ha en hel del att vinna på medling. Metall har i ett par avtalsrörelser tvingats svälja beska piller som stärkt arbetsgivarens ställning i avtalet.

• 1993 fick dåvarande Verkstadsföreningen in de omdiskuterade löneprinciperna i avtalet. Arbetsgivarna såg löneprinciperna som ett trendbrott i sin strävan att göra arbetarlönerna mer individualiserade.

• 1998 fick Verkstadsföreningen in en arbetstidskorridor där arbetsgivaren fritt kan förfoga över 24 minuter i veckan. Ett genombrott i arbetsgivarnas strävan att få ökad makt över arbetstiderna.

Två kvalitativa förändringar av kollektivavtalet som arbetsgivarna fick igenom efter medling. I år kräver verkstadsindustrin ännu större förändringar av avtalet. Att få igenom kraven i regelrätta förhandlingar med facken vore otänkbart. Så varför inte fortsätta försöka förändra avtalet medlingsvägen?

Inför årets avtalsrörelse har Teknikföretagen gjort klart att arbetsgivarfronten måste hålla ihop på ett helt annat sätt än tidigare. De tuffa utgångskraven har inte bara varit en signal gentemot facken utan även mot resten av arbetsgivarna. Kräver man systemskifte innebär det allvar och då måste alla hålla ihop.

Att Teknikföretagens militans och krav på att alla går i rätt takt väcker sannolikt irritation bland andra arbetsgivarförbund. Inom processindustrin har arbetsgivarna traditionellt inte haft samma behov av att kvalitativt förändra kollektivavtalen. Dels utgör lönekostnaderna en mindre del av de totala kostnaderna jämfört med den mer personalintensiva verkstadsindustrin. Dels är produktionen inom processindustrin inte alls lika kundorderstyrd och utsatt för snabba svängningar i efterfrågan som verkstadsindustrin där ”just in time”-produktion är mer påtaglig än i de flesta andra industribranscher.

Vad spänningarna mellan processindustrin och verkstadsindustrin leder till är omöjligt att säga. En märkbar irritation vilar över Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson när hon på söndagen intervjuades av Dagens Arbete.

– Vi har uppfattningen att det kommer att krävas en rejäl utvärdering efter den här avtalsrörelsen.

Men det finns annat än arbetsgivarnas enhet som Teknikföretagen riskerar när de driver avtalsrörelsen till medling.

• Dragkampen inom banksektorn. Där har bankarbetsgivarna – som inte är med i Svenskt Näringsliv och därmed formellt inte nås av Teknikföretagens disciplinkrav – erbjudit facket 5,8 procent på två år plus en indvidgaranti på 2,2 procent. Betydligt över vad Teknikföretagen kan tänkas svälja. Medlingsinstitutet har vädjat till banksektorn att inte göra upp före industrin.
• En eventuell konflikt inom handeln. Handelns arbetsgivare har efter verkstadsindustrin varit näst tuffast i avtalsrörelsens upptakt. Om fackförbundet Handels skulle vilja gå ut i konflikt i samband med påskhandeln måste de varsla några av de sista dagarna i mars. Ett strejkvarsel från Handels skulle knappast göra industrins arbetsgivare kaxigare.

En sak är säker: verkstadsindustrins krav på systemskifte bestämmer förutsättningarna för årets avtalsrörelse. Nu blir det industrins egna medlare, de opartiska ordförandena, opo, som får försöka sy ihop en kompromiss som parterna kan godta. Misslyckas medlarna återstår konflikt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.