Industriarbetarnas tidning

Facket ense med Världsbanken

25 mars, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Har företagen något ansvar för hur världen ser ut? Ja, i högsta grad. Det anser både facket och Världsbanken som tillsammans med en rad organisationer jobbar för att förbättra villkoren för världens arbetare.

Idén kom från statsminister Göran Persson för två år sedan. Han ville få igång en diskussion mellan regering, företag, fack, enskilda organisationer och näringsliv om vilket ansvar företag har när det gäller att bekämpa fattigdom och främja mänskliga rättigheter. Projektet Globalt Ansvar sparkades i gång och den 22–23 mars i år vidgades samarbetet utanför Sveriges gränser då en internationell konferens ordnades i Stockholm. En mängd organisationer och företag från hela världen var där, allt från enskilda afrikanska organisationer till Läkare utan gränser och biståndsorganisationen Sida.

Världsbanken fanns också på plats. Förvånande? Nja, säger Niel Kearney, beklädnadsinternationalens generalsekreterare, som deltog i konferensen.

– Världsbanken har fått ett allt större intresse för mänskliga rättigheter, dock efter flera års påtryckningar från facket. Nu händer det till och med att Världsbanken anställer folk från facket under vissa perioder för att lära sig av oss!

Globalt Ansvar utgår från OECD:s (en samarbetsorganisation för ekonomisk utveckling med 29 medlemsländer) och FN:s riktlinjer kring bland annat mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsvillkor, bekämpning av korruption och bättre arbetsmiljö. Genom samarbete mellan näringsliv, fackliga organisationer, enskilda organisationer, regeringen och statliga verk, ska företag förmås att ta ett större socialt ansvar.

Behovet av påtryckning är stort, menar Mats Svensson som är ombudsman för internationella frågor på Industrifacket.

– Företagen tar för lite ansvar. Ett bra exempel är Continentals agerande i Gislaved när de stängde fabriken. De la ner en lönsam verksamhet och lämnade det civila samhället i sticket.

Företagen kommer att tvingas till ett annat förhållningssätt, menar Mats Svensson.

– Ett företag som inte bryr sig om sina anställda får dålig PR och går i putten. I dag finns det till exempel många som vägrar köpa Continentals däck. Konsumentmakten är stark, utan den och facket hade företagen inte haft några uppförandekoder alls.

Den ekonomiska aspekten är ett viktigt argument. Tyvärr, säger Niel Kearney, hade det inte funnits pengar att hämta hade få företag visat sig intresserade av att ta något socialt ansvar.

– Så de måste övertygas med ekonomiska argument, inte med etiska. Och om det är det som krävs för att åstadkomma förändringar så är jag beredd att göra det.

Problem med arbetsgivare som struntar i villkoren för arbetarna både på och utanför jobbet finns överallt, påpekar Niel Kearney. Både i små och stora företag, i utvecklingsländer så väl som industriländer.

– I Sverige har ni bra lagar och en lång tradition av god samtalston mellan parterna. Men även ni måste hålla ögonen öppna och inte luta er tillbaka. Stänger man ögonen kommer musen snabbt fram och tar osten. Det går fort att göra sig av med allt man byggt upp under en lång tid.

De företag som öppet vill visa att de följer FN:s och OECD:s riktlinjer kan ansluta sig till Globalt Ansvar. Hittills har tolv företag anslutit sig: ITT Flygt, ICA, Löfbergs Lila, the Body Shop, Folksam, Hennes & Mauritz, OM AB, Vattenfall, KPA, Sweco, Banco och V&S Group.

Regeringens hemsida om Globalt Ansvar finns på www.ud.se/ga

Där hittar du också information om FN:s och OECD:s riktlinjer, och en lista med företag som öppet tagit ställning för Globalt Ansvar.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.