Industriarbetarnas tidning

Fackligt aktiva sitter löst

4 mars, 2004

Under senare år har ett tiotal fackliga företrädare kränkts och sparkats från sina jobb inom industrin. ”De som tar ett fackligt uppdrag ska inte behöva riskera hot och uppsägning”, säger Grafikernas avtalssekreterare Tommy Andersson i en kommentar till en motion till LO-kongressen i sommar.

Grafikerna vill ändra i lagen om anställningsskydd (las) för att ta bort möjligheten att köpa ut en facklig förtroendeman i de fall domstolen slagit fast att uppsägningen var ogiltig.

Lagen om anställningsskydd innehåller nämligen en paragraf som säger att ”Om en arbetsgivare vägrar rätta sig efter en dom, varigenom en domstol har ogiltigförklarat en uppsägning eller ett avskedande (…) skall anställningsförhållandet anses som upplöst.” Lagen säger också att arbetsgivaren ska betala ett skadestånd på mellan 16 och 48 månadslöner för sin vägran.

Grafikerna vill att fackliga förtroendemän ska undantas från den här paragrafen. Grafikerna vill alltså ta bort möjligheten att köpa ut fackliga förtroendemän som först fått sparken, men senare fått rätt i Arbetsdomstolen.

– Det handlar om att få folk att vilja jobba fackligt, säger Tommy Andersson och hänvisar till ett färskt exempel på kränkning.

Eddie Morén var sekreterare i grafikerklubben på Bonnierägda DNEX-tryckeriet i Stockholm. I maj 2003 blev han avskedad, anklagad för illojalitet och anstiftande av produktionsstörningar. DNEX valde att betala skadestånd innan saken hamnade i domstol.

Det finns ett tiotal liknande exempel på kränkningar och uppsägningar av fackligt aktiva under de senaste fem åren. I de flesta fallen anklagas de för illojalitet, eller fiffel. Oftast slutar det med att företagen betalar höga skadestånd, och i de fall det handlar om uppsägningar får de inte tillbaka sina jobb.

* Två fackliga förtroendemän på Din Bil i Göteborg får en skriftlig varning hösten 2003. Företaget anklagar dem för att de utan lov tagit ut tid för att kontrollera löneutbetalningar.

* Pappers avdelningsordförande på Lessebo bruk, Benny Karlsson avskedas hösten 2000.

* Vintern 2002 delar SSAB ut varningar till tre fackliga förtroendemän i Luleå och Oxelösund. Företaget hotar också med löneavdrag för att de åkt ned till Göteborg och deltagit i evenemanget Swedish Steel Prize.

* Det fackliga kontaktombudet Kip Too avskedas hösten 2000 från Tvättjänst i Stockholm.

* 1999 sägs vice klubbordförande Trond Nygårdsmoen upp på Arvika Smide.

* Vintern 2001 försöker företaget Icopal i Malmö att köpa ut klubbordföranden Lars Nordblad. När han säger nej börjar företaget trakassera honom.

* Lars Johansson, facklig förtroendeman på Norstedts i Stockholm, sägs upp av företaget vintern 1999, se Portad grafiker fick upprättelse

(Texten korrigerad 15/3 -04)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.