Industriarbetarnas tidning

”Förhandlingarna föll på skillnaden i lönekrav”

1 mars, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Stålförhandlingarna föll på skillnaden i lönekrav. Inte på att Stål- och metallförbundet pressats av Teknikföretagen. Det säger Bengt Huldt, vd på Metallgruppen.

Förhandling efter förhandling gavs upp inom industrin under helgen. Sist ut var Metall och Stål- och Metallförbundet som kämpade fram till midnatt med skrivningarna om ett nytt kollektivavtal. Men till slut kastade även parterna i stålindustrin in handduken. De opartiska ordförandena, opo, vars medlingsroll bestäms av industrins samarbetsavtal, kommer in även på stålsidan.

Bengt Huldt, vd på Metallgruppen där Stål och Metallförbundet ingår, säger att det hade varit bra om parterna kommit överens om ett avtal på egen hand.

– Jag tycker det är en styrka om parterna kommer överens utan opo. Samtidigt kan man inte jämföra opo med den gamla sortens medling.

Det var i frågan om nivån på löneökningarna som Metall och Stål- och Metall körde fast. Det uppger både fack och arbetsgivare. Parterna är också överens om formerna för arbetstidsförkortning inom stålindustrin. Där finns en livsarbetstidspremie som bidrar till att betala delpension för äldre stålarbetare.

– Är allt annat på plats fortsätter vi gärna med den modellen, säger Bengt Huldt.

Under helgen har det förekommit spekulationer om att övriga arbetsgivare i industrin utsatts för starka påtryckningar från Teknikföretagen, verkstadsindustrins arbetsgivare, om att inte göra upp innan opo kommer in. Bland annat Pappers har uttryckt stark kritik mot den starka centrala samordningen på arbetsgivarsidan.

Metallgruppens vd Bengt Huldt förnekar dock bestämt att Stål- och metallförbundet låtit sig styras av Teknikföretagen.

– Det där tycker jag är ett felaktigt påstående. När det gäller arbetstidsförkortningen har vi alla arbetsgivarorganisationer haft ett gemensamt intresse. Vi har alla haft svårt att acceptera mer förkortning av arbetstiden.

Ändå anser ni inom stålindustrin att er modell med arbetstidsförkortning fungerar bra?

– Ja, inom stål hade det varit möjligt för oss att komma fram. Det var ju inte arbetstiden det föll på i natt, utan lönenivåerna.

Hur snart kan det bli ett stålavtal, tippar du?

– Jag förordar att opo så snabbt som möjligt hittar en lösning och lägger ett slutbud i mitten av mars. Jag tycker inte att industrins parter ska vänta in i april. Det finns fler aktörer på arbetsmarknaden som väntar på att teckna avtal.

I morgon träffar parterna inom stålindustrin opo. Redan i kväll träffar parterna inom verkstadsindustrin sina medlare. Flera av de stora avtalen inom industrin går ut den 31 mars. Om parterna inte tecknat ett avtal innan dess inträder avtalslöst tillstånd. Opo får dock förhindra strejk och andra stridsåtgärder i ytterligare två veckor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.