Industriarbetarnas tidning

Förtidspension slog ut livräntan

17 mars, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Först fick Thomas Andersson ryggbesvären godkända som arbetsskada. När han tretton år senare ansökte om halv förtidspension, ansåg försäkringskassan inte längre att problemen berodde på jobbet. På det förlorar han nästan 4 500 kronor i månaden.

Thomas har varit mångsysslare. Började som bilmekanikerlärling som femtonåring, jobbade sen bland annat som grovarbetare, transportarbetare och ställningsbyggare innan han blev bilmekare igen. Det var väl nånstans där i mitten av åttiotalet, bland dragiga golv och tunga lyft, som ryggen började krångla.

Thomas blev trots olika behandlingar stadigt sämre. Trasiga kotbågar och förträngningar i nervkanalerna gav honom ständig värk i rygg och ben och han behövde ofta vara sjukskriven i längre perioder.

I september 1994 tackade han ja till anställning på Samhall i Östhammar som bland annat tillverkar kontorsprodukter. Det gav lägre lön, men Thomas fick ryggbesvären godkända som arbetsskada från och med 1990 och fick därmed livränta på mer än fyra tusen kronor i månaden som kompenserade inkomstförlusten.

Thomas var ofta sjukskriven och klarade inte av att jobba heltid. För två år sen rekommenderade läkaren honom halv förtidspension. Thomas hade då fått diskbråck.

Thomas beviljades halv förtidspension, men nu ansåg försäkringskassan att de besvär Thomas sökte pension för inte hade med arbetsskadan att göra.

Försäkringskassans egna försäkringsläkare, som varken har träffat eller pratat med Thomas, tolkar läkarjournalerna olika. I april 2002 skrev en av dem att Thomas ryggbesvär helt klart är arbetsrelaterade och påpekade dessutom att Thomas ju redan har en godkänd arbetsskada. Ett halvår senare uttalade sig en ny läkare och sa att besvären som Thomas söker förtidspension för inte har med arbetsskadan att göra. Han säger till och med att Thomas ryggproblem kan ha funnits där redan innan han började jobba som femtonåring. Försäkringskassan väljer att lyssna på den senare.

Nu får Thomas 788 kronor i livränta plus sjukersättning på drygt 7 000 kronor i månaden. Det innebär en förlust på nästan 4 500 kronor i månaden, före skatt.

– Det är mycket pengar när man är fem i familjen, säger Thomas. Ekonomiskt går vi på knäna. Det verkar som om försäkringskassan vill tvinga folk till att arbeta heltid trots att de har en godkänd arbetsskada.

Thomas har överklagat försäkringskassans beslut till länsrätten. Får han inte rätt överväger han att avsäga sig sin förtidspension och börja jobba heltid igen, något som förstås kommer att innebära mycket sjukskrivning. Men förtidspensionen har ju enligt försäkringskassan inte något med arbetsskadan att göra, alltså borde Thomas få tillbaks sin livränta om han avsäger sig pensionen och går tillbaks till sin gamla tillvaro, resonerar han.

Idiotisk byråkrati, men om det är det enda sättet att få tillbaks livräntan så ser han ingen annan utväg, säger han. Trots att han egentligen anser att det är fel.

– Det är ju mygel. Och det är inte juste mot mina arbetskamrater heller. Kanske kan jag jobba heltid en månad, men sen blir jag hemma i två månader.

Men så enkelt är det inte. Monica Svanholm, som är försäkringsansvarig för arbetsskador på Riksförsäkringsverket, säger:

– Han kan avsäga sig sin förtidspension, men han kan inte själv välja att vara halvt sjukskriven. Man kan inte själv välja vilken kompensation man ska få ur socialförsäkringssystemet, i så fall skulle ingen välja förtidspension eftersom sjukpenningen är högre.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.