Industriarbetarnas tidning

Framgång för allokemiska låglönare

18 mars, 2004

Skrivet av

Låglönesatsningar, fortsatt arbetstidsförkortning och arbetsmiljöavtal. Industrifackets ordförande Leif Olsson är nöjd med det allokemiska avtalet (bland annat plast, läkemedel, gummi).

– Med tanke på det tuffa utgångsläget måste man vara nöjd.

Arbetsgivarna sa blankt nej till låglönesatsningar – de lägst avlönade garanteras höjda löner.

Arbetsgivarna krävde ökat inflytande över arbetstidens förläggning och sa nej till kortare arbetstid. Alla medlemmar får 8 timmars kortare arbetstid – men arbetsgivarna fick ingen ökad makt över arbetstiderna.

– Vi ville naturligtvis ha kortat arbetstiderna ännu mer. Men nu fick vi ändå en arbetstidsförkortning utan att arbetsgivarna ensidigt kan bestämma över flexibiliteten.

-För oss var det viktigt att fortsätta arbetstidsförkortningen. Om den brutits skulle det ha varit mycket svårt att komma igen vid ett senare förhandlingstillfälle.

6,8 procent i löneökningar på tre år – klarar medlemmarna reallönerna?

– Ja om inflationen håller sig på den nivå den ligger på i dag. Även om den stiger något ska vi klara höjda reallöner för våra medlemmar.

Du hoppas alltså att riksbanken ger en hjälpande hand och håller nere inflationen?

– Ja, just det.

Ni gick ut i den här avtalsrörelsen för att lyfta upp de lågavlönade. Har ni lyckats?

– Vi har lyckats över förväntan med tanke på att de riktigt lågavlönade går på avtalets lägsta löner. Detta genom en helt ny konstruktion där den som varit anställd på ett företag i minst två år garanteras 4 kronor över lägsta timlön.

– Vidare får de lägst avlönade en procent mer än de andra under avtalets andra och tredje år. Alltså 3,3 procent per år.

Hur många berörs egentligen av den höjningen?

– Eftersom vi saknar riktig statistik så vet vi inte exakt. Men höjningen är betydelsefull för den som berörs. Dessutom höjs lägsta semesterlön med 40 kronor för vart och ett av de tre avtalsåren.

Ser du höjningen som en strategisk höjning för att höja golvet för alla eller rätt och slätt som en rättvisefråga enbart för de lägst avlönade?

– Utgångspunkten är att det är fråga om en rättvisehöjning. Men leder denna höjning till att lönerna höjs även för andra grupper är det bara bra.

Inför avtalsrörelsen krävde ni att var och en skulle garanteras 350 kronor mer i månaden. Vad hände med den individgarantin?

– Den blev 310 kronor. Detta genom att det finns en stupstocksregel i hur potten ska fördelas.

Finns det något i uppgörelsen som pekar mot att parterna kommer att ta tag i ohälsan?

– Tidigare hade vi inget arbetsmiljöavtal. Nu har vi det. Vi har fått in viktiga skrivningar om företagshälsovård, utbildning och lokal samverkan. Det är en stor framgång, men samtidigt hänger det i slutändan på de lokala parterna hur avtalet nu ska tillämpas och göra nytta. Själva avtalet ger inget annat än förutsättningar för de lokala parterna att ta tag i ohälsofrågorna.

Ger det nya avtalet den enskilde medlemmen någon ökad rätt till kompetensutveckling?

– Vi har redan bra skrivningar i avtalet om det utvecklande arbetet, Duva. Men vi har nu fått in förändringar som stärker möjligheterna till kompetensutveckling. Bland annat ska det genomföras en serie konferenser om kompetensutveckling ute i företagen i syfte att stimulera ytterligare aktivitet.

Föräldralön?

– Den utökades till 3 månader i stället för som nu 2 månader. Men minst lika viktig är skrivningen att det finns möjligheter att ta ut föräldralönen inom 18 månader. I dag gäller endast i samband med barns födelse. En avsevärd förbättring för alla småbarnsföräldrar.

Vad skilde arbetsgivarna åt från tidigare avtalsrörelser? Eller kände du igen dem?

– Visst känns de igen. Men de hade betydligt tuffare utgångskrav i den här lönerörelsen. De var oerhörd övertygade om att vilja urholka kollektivavtalet vad gäller arbetstider och löner. Det speglade en attitydförändring. Det handlade om makten över avtalet helt enkelt.

Hur tolkar du denna attitydförändring?

– Den speglar väl den allmänna diskussionen på arbetsgivarsidan.

Vad innebär detta avtal för kommande förhandlingar?

– Vi har många avtalsområden kvar och varje bransch förhandlar utifrån sina speciella förutsättningar. Men det är klart att detta avtal påverkar resten.

Vilka förhandlingar står näst på tur?

– Kemiska. Vi kör igång i början av nästa vecka.

Vilka är stötestenarna där?

– Nivån på löneökningarna och de orättvisa sjuklönereglerna som drabbar våra medlemmar De får 80 procent i ersättning upp till 7,5 basbelopp. Ett tak som inte omfattar tjänstemännen. Det vill vi ändra på.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.