Industriarbetarnas tidning

”Gemensamma metallavtalet” klart

25 mars, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Höjda lägstalöner med över tio procent. Det är en av nyheterna i det gemensamma metallavtalet som blev färdigt i natt.

Metall och Allmänna industrigruppen skrev natten mellan onsdag och torsdag på ett nytt kollektivavtal. Det gemensamma metallavtalet berör drygt 5 000 medlemmar, spridda på olika sorters företag inom metall- och verkstadsindustrin.

Avtalet gäller från den första april i år och tre år framåt. Sista avtalsåret kan sägas upp av någon av parterna.

Löneökningarna är i nivå med övriga avtal som tecknats inom industrin. Det betyder löneökningar på 6,8 procent på tre år, samt en arbetstidsförkortning värd 0,5 procent. Dessutom tillkommer 0,15 procent i värde för det omställningsavtal som tecknades för LO-fackens medlemmar i februari.

Lönerna ökar med 2,2 procent det första avtalsåret och 2,3 procent det andra respektive tredje avtalsåret.

På avtalsområdet finns medlemmar med rejält låga löner. Men avtalets lägsta månadslön höjs nu från 11 700 kronor till 13 050 kronor det tredje avtalsåret. Höjningen sker i etapper till 12 150 kronor första avtalsåret och 12 600 kronor det andra avtalsåret.

Hur många medlemmar som berörs av den höjda lägstanivån vet inte Metall. En statistikkörning har visat att ett tjugotal medlemmar gått precis på den lägsta lönen 11 700 kronor.

– Det betyder antagligen att det finns en grupp som bara har lite mer än den lägsta lönen, säger Darko Davidovic, ombudsman på Metall med ansvar för det gemensamma metallavtalet.

Han tycker att det är bra att de lägsta lönerna får en rejäl skjuts uppåt. Men han vill inte säga att han är nöjd.

– Om jag skulle vara nöjd hade jag blivit lurad. Däremot är det bra att de höjs.

En nyhet är att det gemensamma metallavtalet innehåller ett arbetsmiljöavtal. Det innehåller också, enligt Metall, starkare skrivningar om kompetensutveckling. Det gemensamma metallavtalet har tagit över skrivningar från verkstadsavtalet. De säger bland annat att om en individ begär en personlig utvecklingsplan så ska han eller hon få det.

– Tidigare har det varit vagare skrivningar, säger Darko Davidovic.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.