Industriarbetarnas tidning

Grafiker förbereder nytt tidningsavtal

8 mars, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

”Läget är minst lika tufft på tidningssidan som för resten av den grafiska branschen. Vi kan inte räkna med att få någonting gratis”, konstaterade förhandlingschefen Tommy Andersson inför tidningsgrafikernas avtalsråd.

Tidningsavtalet löper ut den 31 maj i år, men redan nu drar avtalsrörelsen i gång även på det området. Startskottet gick i och med att avtalsrådet samlades för att gå igenom 39 motioner och fastställa en plattform inför det första mötet med motparten.

Att Tidningsutgivarna bjudit strax över en procent till både journalister och tjänstemän i HTF bådar inte gott. Nu är inte Tommy Andersson säker på att de ska erbjuda grafikerna samma låga bud. Inte heller vet han säkert vad som är deras ”hjärtefråga”.

– Vi har pratat arbetstider flera gånger tidigare och frågan är ju alltid aktuell. Men de kan ha helt andra önskemål i år, säger han.

Arbetstiderna engagerar inte bara arbetsgivarna, utan även de anställda om man ska tolka antalet motioner i frågan, som var hela 15. Att försöka satsa på att uppnå kortare arbetstider, berättade Tommy Andersson, har hittills mötts av krav på uppluckrade regler.

I dag gäller en längsta dagsarbetstid på 8,5 timmar och femdagarsvecka på tidningarna. Dessutom har grafikerna fyra kompdagar och nattarbetarna 36-timmarsvecka, vilket är bättre villkor än grafikerna på civilsidan.

Tommy Andersson berättade om LO-kollektivets samordning, där grafikerna ingår. Förbunden har enats om en avtalsplattform med gemensamma krav inför förhandlingarna med respektive arbetsgivarorganisation. Det ska minska risken för att enskilda förbund tvingas till försämringar av sina avtal.

– Samordningen betyder att vi har lovat att ge varandra stöd för de gemensamma krav vi ställer i förhandlingarna. Samordningen betyder inte att alla förbund driver alla krav, säger Tommy Andersson.

Förbundens gemensamma krav är en ökning av löneutrymmet på 650 kronor, dock lägst 3,2 procent. Av det totala löneutrymmet ska alla garanteras en lönehöjning på minst 350 kronor.

Den konstruktionen innebär en rejäl låglönesatsning.

– Den innebär en rejäl satsning på de medlemmar som tjänar minst. Vi vill dessutom höja minimilönerna mera, säger Tommy Andersson.

För den som exempelvis tjänar 15 000 kronor i månaden är 650 kronor egentligen värt 3,7 procent i ökat löneutrymme.

– Man ska samtidigt komma ihåg att när man pratar om 3,2 procent är det 3,2 procent på branschens snittlön, inte på just din lön, förklarar Tommy Andersson.

Tidningarnas genomsnittslön är ännu inte klar och det beror inte på Tidningsutgivarna centralt, utan på att några enskilda arbetsgivare inte rapporterat in sina löner. Men snittet lär hamna någonstans strax över 21 000 i månaden.

LO-förbundens plattform innehåller även en lägsta semesterlön, ett så kallat balkongtillägg. Kravet är en lägsta semesterlön på 965 kronor per semesterdag. Den som tjänar mindre än cirka 17 800 kronor skulle då få ett extra tillskott i kassan vid semestern.

Andra punkter som ingår i LO-förbundens gemensamma krav är obligatorisk företagshälsovård, åtgärder mot diskriminerande lönesättning samt ett ytterligare krav som grafikerna framfört och fått de andra LO-förbunden att ansluta sig till.

– Vi anser att det inte ska vara möjligt att hyra in folk på ett företag om det samtidigt finns folk som blivit uppsagda och har rätt till återanställning, förklarar Tommy Andersson.

– Till LO:s avtalsplattform ska vi tillföra våra egna krav. Men vi får prioritera hårt, det är definitivt inte läge för några önskelistor, anser Tommy Andersson.

Avtalsdelegationen, som består av ungefär halva avtalsrådet samt förbundsledningen, har nu det formella uppdraget att förhandla fram de nya kollektivavtalen. Redan under senare hälften av mars träffar grafikernas ledning Tidningsutgivarna för överläggningar.

Tidningarnas avtalsdelegation
Förutom Jan Österlind, Tommy Andersson, Ann-Marie Stenberg och Hans Eriksson från förbundet består delegationen av:

Jan Egnor, Västsvenskt Tidningstryckeri AB
Claes-Göran Hallin, DNEX Tryckeriet AB
Roger Lord, Tidningstryckarna Aftonbladet
Berit Larsson, VLT Mediesäljarna AB
Sven-Inge Persson, Tidnings AB Norra Skåne
Lennart Sjölund, AB Allehanda
Annika Thörnros, Sydostpressarna

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.