Industriarbetarnas tidning

Gruvfacken kritiserar Metall

29 mars, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Gruvfacken känner sig överkörda inom Metall. Gruvfyran i Malmberget och Gruvtolvan i Kiruna överväger att utreda om de kan lämna förbundet.

Det mullrar i gruvorna. Metallavdelningar inom både Boliden och LKAB är missnöjda med att de är tvungna att anpassa sina kollektivavtal efter stål- och metall och verkstadsavtalet.

Krister Lundgren, avdelningsordförande i Bolidens gruva i Kristineberg, är inte nöjd med hur förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för gruvarbetarna gick till.

– Vi fick ju inte förhandla. Vi fick bara sitta och vänta på att andra avtal skulle bli klara och sen anpassa oss. Det känns som att det finns frågor som är viktiga för oss som kommer bort.

Krister Lundgren vill ha en rejäl utvärdering av hur avtalsrörelsen gått till. Hans fackliga kamrater inom LKAB går ett steg längre. Avdelningarna i Malmberget och Kiruna har meddelat att de vill utvärdera om det är möjligt att lämna Metall och åter bilda ett fackförbund för gruvarbetare. Gruvarbetarförbundet slogs samman med Metall 1993.

Harry Rantakyrö, avdelningsordförande i Kiruna, står fast vid kritiken. Men han tror att det kan bli svårt att bilda ett nytt förbund.

– Rent ekonomiskt är det nog ganska svårt för oss att lämna Metall.

Kritiken mot Metall grundar sig enligt honom på ett missnöje med avtalet bland medlemmarna. Missnöje riktas mot Metall, inte mot arbetsgivaren.

– Vi kan inte vara gramse på arbetsgivaren eftersom vi inte ens tagit dom på pulsen. Vi får bara haka på vad andra kommit överens om.

Metalls vice ordförande Stefan Löfven ska träffa facken inom LKAB i slutet av april. Han säger sig ha förståelse för irritationen bland gruvarbetarna.

– Man kan förstå att det kan finnas en frustration på vissa avtalsområden. Men det är en strategi från vår sida att låta ett par avtal inom industrin ploga väg. Det finns omkring femtio avtal i industrin, så det är fler som får vänta på det första.

Stefan Löfven anser att systemet med ett par avtal som sätter normen för övriga i industrin är en bra modell som inte bör ändras.

– Jag är övertygad om att industriavtalet och samarbetet med Facken inom industrin är bra och även har kommit till gagn för gruv.

Vad ska ni diskutera när du träffar gruvfacken inom LKAB?

– Vi måste prata med varandra och föra fram våra synpunkter. Kanske kan vi diskutera om det finns något sätt att öka delaktigheten innan avtalen träffas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.