Industriarbetarnas tidning

Metall och Sif kräver 50 miljoner

11 mars, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Metall- och Sif-klubbarna på Segerström Automotive i Bengtsfors kräver ägaren Sanmina på 50 miljoner kronor i skadestånd för brott mot medbestämmandelagen. För två år sedan backade facken från ett krav på 30 miljoner mot att ägarna gick med på att sälja företaget. Men det gjorde man aldrig.

Segerström Automotive tillverkar komponenter till bilindustrin. Volvo Lastvagnar är största kunden.

Flera gånger har ägarna brutit mot överenskommelser med facket.

– 2001 sas det att det skulle bli svetscenter i Bengtsfors och presscenter i Eskilstuna. Men det blev inte av, berättar Jenny Christensen, ordförande i Metallklubben på Segerström. Och 2002, förra gången det varslades, krävde vi också skadestånd för MBL-brott, men drog alltså tillbaka det.

Företaget håller nu på att tömma fabriken i Bengtsfors och flytta maskinerna till Eskilstuna. Den sista mars ska 90 procent av verksamheten ha flyttats, och i maj ska allt vara borta. 119 anställda förlorar jobben. Sju personer på metallsidan och två på Sif-sidan flyttar med till Eskilstuna.

– Men vi har viss verksamhet kvar, säger Jenny Christensen. Den tyngsta biten återstår att flytta, bland annat en 500 tons press.

Facken har anlitat en löntagarkonsult, som lade fram sin rapport tidigare i år. Konsulten föreslog två alternativ: antingen starkare marknadsföring och en vitalare ledning eller försäljning av verksamheten. Men det brydde sig inte ägarna om.

Företaget bestrider nu skadeståndskravet och har enligt uppgift tydligt sagt att man inte tänker vika i en central förhandling. Därför är Metall och Sif beredda att föra kravet till Arbetsdomstolen.

– Ägarna har hela tiden varit inställda på att lägga ner, säger Jenny Christensen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.