Industriarbetarnas tidning

Nytt avtal i gruvorna

24 mars, 2004

Skrivet av

I natt fick 4 500 gruvarbetare ett nytt avtal för de kommande tre åren. Lönerna höjs med 6,8 procent och arbetstidsförkortningen fortsätter.

Avtalet liknar andra avtal som slutits inom industrin den senaste veckan, både vad gäller nivåer och längd.

Löneökningar utgår som rena företagspotter som fördelas efter lokala förhandlingar mellan facket och företaget. Första året uppgår till 2,2 procent och 2,3 procent för vart och ett av de två återstående avtalsåren.

Till arbetstidsförkortningen avsätts 0,5 procent under det tredje avtalsåret.

Arbetstidförkortningen kan liksom tidigare tas ut på tre olika sätt. Antingen kan arbetstiden förkortas – den halva procenten motsvarar en hel dag. Eller också kan pengar avsättas till en pensionspremie. Det tredje alternativet är att arbetstidsförkortningen växlas mot kontanter.

Övertidsersättning och beredskapsersättning höjs med 2,2 procent det första avtalsåret, 2,3 procent det andra avtalsåret och 2,8 procent det tredje avtalsåret.

Även för gruvarbetarna byggs föräldralönen ut till tre månader. Den kan tas ut innan barnet är 18 månader. Föräldralönen innebär att arbetsgivaren fyller ut föräldrapenningen med 10 procent av månadslönen.

När det gäller arbetsmiljöfrågorna har metall och arbetsgivarna enats om att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att utarbeta förslag till arbetsmiljöavtal ”eller annan central samverkan i arbetsmiljöfrågor”.

Avtalet gäller från den första april i år och till och med sista mars 2007. Det tredje avtalsåret kan sägas upp av någon av parterna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.