Industriarbetarnas tidning

Opo håller i almanackan

4 mars, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Kollektivavtalen för majoriteten av Metalls medlemmar går ut vid månadsskiftet. Exakt när ett nytt avtal kan bli färdigt är oklart. Nu bestämmer medlarna takten i förhandlingarna.

– Det är opo som bestämmer almanackan, konstaterar Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

Han kan inte svara på hur länge ett förslag till slutbud på nya kollektivavtal kan tänkas dröja. Efter de intensiva förhandlingarna under föregående helg har opo tagit över taktpinnen.

Opo, de opartiska ordförandena, som fungerar som medlare inom industrin, har en månad på sig att få parterna att enas. I praktiken kan det till och med dröja en bit in i april innan det finns färdiga avtalsförslag.

Trots att avtalen löper ut den 31 mars har opo rätt att fördröja eventuella stridsåtgärder i två veckor.

Opo har så sent som i dag träffat Teknikföretagen och Metall för att diskutera förhandlingarna om ett verkstadsavtal. Flera nya datum med opo är inplanerade under nästa vecka.

– Vi har diskuterat vad opo ska sköta och vad de tycker att vi ska klara själva. Opo vill i princip diskutera lönenivån och arbetstiden.

Opo är även inblandade i Metalls förhandlingar om ett nytt gruvavtal och om nytt stålavtal. På stålavtalets område återstår inte många frågor att lösa utöver arbetstidsförkortningen och lönenivån. De intensiva förhandlingar som skedde under helgen gjorde att Metall och Stål och metallförbundet kunde rensa undan flera frågor på egen hand.

– Det ser enklare ut på stålområdet, säger Anders Tiderman.

Även avtalet med Samhall löper ut den sista mars. Andra avtal för Metalls medlemmar löper ut något senare. Den sista april löper bil- och traktoravtalet ut och den sista maj gäller samma sak för smidesavtalet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.