Industriarbetarnas tidning

Så fungerar allokemiska avtalet

19 mars, 2004

Skrivet av

Allokemiska avtalet blev först ut bland Industrifackets avtalsområden. Hur mycket får var och en? Hur förkortas arbetstiden? Dagens Arbete förklarar det nya treårsavtalet för 26 000 anställda inom främst läkemedels-, plast- och gummiindustri.

Hur mycket får jag i löneökning?

Alla garanteras 310 kronor mer i månaden.

Hurdå?

Löneökningarna på tre år uppgår till sammanlagt 6,8 procent. 2,2 procent första avtalsåret och sedan 2,3 andra och tredje året. Det innebär i snitt 2:36 kronor mer i timmen första avtalsåret, 2:52 andra året och slutligen 2:58 det tredje och sista avtalsåret. Så stora är lönepotterna som ska fördelas ute på företagen.

Hur kan då alla garanteras 310 mer i månaden?

Hur löneökningarna fördelas ute på företagen avgörs i lokala förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket. Om de inte kommer överens så ska 75 procent av potten betalas till alla på företaget. Och 75 procent av 2:36 kronor första avtalsåret är lika med 310 kronor.

När höjs lönerna?

Första april i år, första april nästa år och första april 2006.

De lågavlönade då?

Där finns en del nyheter. Dels får alla som går på avtalets lägsta timlöner en procent mer än alla andra under det andra och tredje avtalsåret. Det innebär i snitt 3,3 procents lönehöjning bägge åren. Dels garanteras alla som varit anställda på företaget i minst två år – och skaffat sig ökad kompetens och erfarenhet – 4 kronor över avtalets lägsta löner. Den garantin motsvarar 700 kronor i månaden.

Finns det något mer för mig som är lågavlönad?

Ja, lägsta semesterlön höjs med 40 kronor om dagen under vart och ett av de tre avtalsåren.

Det har varit diskussion om 18-åringarnas löner. Vad händer med dem?

I dag säger avtalet att lägsta timlön för en 18-åring är 80:24. Eller 14 042 kronor om man går på månadslön. Den lönen fryses första avtalsåret. Däremot höjs den med 3,5 procent såväl det andra som tredje avtalsåret.

Arbetstidsförkortningen då?

Den rodde förhandlarna hem utan att arbetsgivarna fick ökad makt över hur arbetstiderna skulle förläggas. I dag har var och en 48 timmar i tidbanken. Om tre år har tidbanken växt till 56 timmar, alltså 8 timmar till.

När får vi 56 timmar?

Det beror på hur facket och arbetsgivarna gör upp. Kommer parterna inte överens finns en stupstock som innebär att du får 4 timmar i arbetstidsförkortning under andra avtalsåret, alltså nästa år och de resterande 4 timmarna under tredje avtalsåret.

Men chefen får alltså ingen ökad rätt att säga när jag ska jobba?

Nej, där lyckades inte Industrifackets motpart Allmänna industrigruppen. De ville, precis som flera andra arbetsgivarorganisationer, ge företagen större friheter att bestämma arbetstiderna utan att förhandla med facket.

Vad innebär föräldralönen?

Att småbarnsföräldrar får en extra ersättning för att vara hemma med sina nyfödda. Ersättningen motsvarar tio procent av lönen i tre månader, tidigare betalades den ut i två månader.

Den får man väl bara ta ut i samband med barnets födelse?

Så var det tidigare. Men nu får man ta ut föräldralönen upp till att barnet är 18 månader.

Hur blev det med satsningen på ohälsan?

Nu finns det ett arbetsmiljöavtal, det fanns inte tidigare. Men det blir upp till det lokala facket och företaget att ta tag i ohälsofrågorna.

Kompetensutvecklingen?

Där har facket och arbetsgivarna kommit överens om att genomföra en serie konferenser ute på företagen för att få fart på kompetensutvecklingen.

Lär mer på Dagens Arbetes Avtalsextra!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.