Industriarbetarnas tidning

Sjuka ska kosta mer

5 mars, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Nästa år kommer den som blir sjuk att bli en större ekonomisk börda för sin arbetsgivare. Risken är stor att de nya reglerna gör det svårare för sjuka och skadade att både behålla och få jobb, varnar facket.

I somras infördes en tredje sjuklönevecka vilket innebär att arbetsgivaren står för hela sjukpenningen i tre veckor mot tidigare två. Förändringen har mött starka protester från både arbetsgivare och fack. Så reglerna ska ändras igen. Strax före jul enades regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet om att ta bort den tredje sjuklöneveckan från och med nästa år. I stället ska arbetsgivaren betala femton procent av sjukpenningen efter de två första sjukveckorna, hela sjukskrivningen ut. Vidare ska arbetsgivare som sätter in aktiva rehabiliteringsåtgärder, till exempel genom att låta den sjukskrivne jobba på deltid, helt slippa betalningsansvar. För den som struntar i att sätta in några åtgärder alls, riskerar avgiften att höjas till 25 procent av sjukpenningen.

Något beslut är inte fattat än, förslaget ska först klubbas i riksdagen. Men signalerna är tydliga: det ska kosta arbetsgivaren att inte hålla sina anställda friska.

– En vällovlig avsikt, säger Grafikernas ordförande Jan Österlind. Det sätter igång aktiva rehabiliteringsinsatser, vilket är positivt. Men sen då? Det finns en risk att fler kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist av personliga skäl, det är en naturlig reaktion från arbetsgivaren. Det här är ett sannolikt scenario, jag vet hur företagen fungerar. De agerar rationellt.

Rosalie Andersson, ombudsman på Industrifacket, säger att det väl är lämpligt att arbetsgivarna får vara med och betala och känna av kostnaderna. Men det finns också en risk att vi får A- och B-människor, varnar hon.

– Arbetsgivarna kommer att vänta både en och två gånger innan de anställer en person som har en medfödd defekt som till exempel astma. För att inte tala om föräldrar med barn på dagis!

Arbetare riskerar att drabbas värst eftersom de är mer utsatta för skador och sjukdomar i sitt arbete än tjänstemän. Det är både Rosalie Andersson och Jan Österlind övertygade om.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen