Industriarbetarnas tidning

Skilda världar på jobbet

8 mars, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Kvinnor och män lever fortfarande i skilda världar, även på arbetet. Deltidsarbete, tidsbegränsade anställningar, förtidspension och dåliga arbetsställningar är vanligare bland kvinnor. Det visar LO i en ny rapport.

Rapporten ”Frihet, trygghet och jämställdhet”, som presenterades i dag (8 mars) på Internationella kvinnodagen, är stundtals dyster läsning. Det säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Vi har pratat så länge om skillnader mellan kvinnor och män i arbetslivet, men det går väldigt långsamt framåt.

Socialdemokraterna enades på kongressen 2000 om att verka för en lagstiftning för heltidsjobb, påminner hon.

– Nu är det 2004 och inget har hänt.

Enligt rapporten är det kvinnor på 60 procent av de tidsbegränsade anställningarna. Sammanlagt hade ungefär 310 000 LO-kvinnor någon form av tidsbegränsad anställning under det första kvartalet 2003. Det är en ökning med 75 000 sedan 1990.

För männen har de tidsbegränsade anställningarna ökat med drygt 65 000 under samma tidsperiod och var förra året uppe i 200 000.

Vidare visar rapporten att arbetsmiljön genomgående är sämre för kvinnor än för män. Fler kvinnor än män uppger att de har stor ofrihet vad gäller arbetstid och ledighet, att de har en hårt styrd arbetssituation, upprepade och ensidiga arbetsrörelser, olämpliga arbetsställningar och att måste lyfta tungt varje dag. Svår värk i skuldror, nacke och axlar, långvarig sjukdom i skelett eller rörelseorgan och förtidspension eller sjukbidrag är också vanligare bland kvinnorna.

Lika förhållanden i arbetslivet är en viktig nyckel till jämställdhet inom alla områden i samhället, slår LO fast i rapporten. ”Så länge kvinnor har en mer otrygg anknytning till arbetslivet med deltidsanställningar och lite möjlighet att påverka sin arbetssituation kommer män fortsätta att ses som den huvudsakliga familjeförsörjaren. Det ger en arbetsmarknad för kvinnor som är anpassad till att kvinnor förväntas att ta huvudansvar för familjen.”.

Med rapporten hoppas Wanja Lundby-Wedin att frågan om hur Sverige ska kunna öka tillväxten, diskuteras på ett annat sätt. I dag tycks det finnas mer sprängkraft i att diskutera sänkt förmögenhetsskatt, företagens villkor och kvinnliga styrelseledamöter än kvinnors hälsa och anställningsförhållanden, säger hon.

– Det finns två sätt att lösa tillväxtfrågan. Fler arbetade timmar, och när vi gör det gör vi det mer produktivt. Här har vi en enorm potential.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?