Industriarbetarnas tidning

Stålförhandlingar i veckoslutet

10 mars, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Stålförhandlingarna fortsätter i helgen. I början av nästa vecka kan det finnas ett färdigt kollektivavtal för 25 000 metallarbetare inom stålindustrin.

Metalls förhandlingsdelegation för stålavtalet har kallats in till Stockholm på fredag och över helgen.

På fredagen ska de opartiska ordförandena, opo, som fungerat som medlare, presentera en skiss på hur ett avtal kan se ut.

Beroende på vad Metall och motparten, Stål- och metallförbundet, svarar är planen att opo sedan ska ta fram ett avtalsförslag.

– Det är sagt att ett avtalsförslag kan finnas på söndag eftermiddag eller söndag kväll. Sen ska vi svara på det under måndag förmiddag, säger Tommy Andersson, ombudsman på Metall med ansvar för stålavtalet.

Tommy Andersson tror inte att ett stålavtal blir färdigt innan måndagen.

– Det tror jag inte, när opo har satt upp den här tidsplanen.

Att förhandlingarna om ett stål- och metallavtal förs under helgen kan bero på att opo snarast möjligt vill få fram avtal som sätter normen. Om det finns färdiga avtal för processindustrin i början av nästa vecka ökar chanserna att också snabbt kunna teckna ett verkstadsavtal.

Metalls förhandlare på verkstadssidan träffar opo i dag (10/3). Men de gör bedömningen att en skiss på ett avtalsförslag för verkstadsindustrin dröjer till åtminstone mitten av nästa vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.