Industriarbetarnas tidning

Stålförhandlingarna har avbrutits

1 mars, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Förhandlingarna om ett nytt stålavtal har avbrutits. Det blir inget stålavtal utan hjälp från medlare. Metall krävde en högre löneökning än vad arbetsgivarna ville gå med på.

Omkring midnatt natten till måndagen konstaterade Metall och motparten Stål- och metallförbundet att de inte kommer längre i förhandlingarna. De behöver medlingshjälp från de opartiska ordförandena, opo, som kommmer in redan på måndagen.

Metalls förbundsordförande Göran Johnsson säger sig inte vara besviken.

– Nej, det är klart att det hade varit bra om vi klarat oss utan opo, men vi kan ju inte acceptera en nivå som är låg bara för att vi vill ha till ett avtal.

Enligt Göran Johnsson var det just i frågan om nivån på löneökningarna som parterna stod för långt ifrån varandra. Vid avtalsrörelsens början krävde facken i industrin löneökningar på 2, 7 procent och arbetstidsförkortning på 0, 5 procent per år.

Men någon kompromiss om lönenivån kom parterna alltså inte överens om. Johnsson tror däremot att förbundet skulle ha kunnat enas med stålarbetsgivarna om arbetstidsförkortningen. Arbetstiden är annars en av de svåraste stötestenarna i förhandlingarna inom den övriga industrin.

Stålindustrins medlemmar har en arbetstidsförkortning som tas ut i form av en livsarbetstidspremie. Den bildar grunden för att äldre stålarbetare ska kunna ta ut delpension. Grundmodellen med en livsarbetstidspremie är parterna i stålindustrin överens om. Däremot vill Metall ha en bättre finansiering av delpensionen.

– Det hade vi nog kunnat nå fram i, säger Johnsson.

Göran Johnsson tror att förhandlingarna med Stål och metall har försvårats av att verkstadsindustrins arbetsgivare, Teknikföretagen, krävt en stark samordning av övriga arbetsgivarförbund i industrin.

– Arbetsgivarna har krokat arm ordentligt i ett par frågor. Det kan nog vara så att Stål- och metall inte varit självständiga i förhållande till den stora arbetsgivarföreningen. Men samtidigt får ju de välja att förhandla som de vill.

Dagens Arbete har utan framgång sökt Bengt Huldt, vd på Metallgruppen och förhandlingsansvarig för Stål- och Metall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.