Industriarbetarnas tidning

Storföretagen avlövas

9 mars, 2004

”Vi befinner oss mitt i den tredje industriella revolutionen. Den gamla modellen med storföretag som består av verkstäder, forskning och försäljning, sammanhållet genom ett huvudkontor, är på väg bort.”

Det skriver Karl-Henrik Pettersson i sin nya bok ”Det exploderande storföretaget”. Boken presenterades på ett frukostmöte i morse (9/3) hos Studieförbundet Näringsliv & Samhälle (SNS).

Karl-Henrik Pettersson beskriver utvecklingen som att storföretagen ”exploderar”. Med det menar han att företagen outsourcar (lägger ut på underleverantörer) sin verksamhet och utnyttjar franchising (egenföretagare som tvingas hålla sig till franchisegivarens regler, typ McDonald’s).

Detta i sin tur leder till att entreprenörerna, småföretagen, blir allt viktigare. Det är där de nya jobben skapas, och det är där tillväxtmöjligheterna finns.

Pettersson nämnde läkemedelsindustrin som ett exempel. Där blir det allt vanligare att även forskningen outsourcas.

Professor Gunnar Eliasson, som också talade på mötet, tog Ford som exempel:

– För 50 år sedan hade Ford sitt eget stålverk på tomten. Det är en omöjlighet idag.

I diskussionen efter föredraget var det flera åhörare som kommenterade Erikssons analys.

Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen, gillade inte uppdelningen i ”gamla” storföretag och tillväxtvänliga småföretag.

– Alla företag vill utvecklas.

Han ansåg inte heller att de stora företagen spelat ut sin roll och nämnde den svenska möbeljätten:

– Nu när råvarupriserna höjs är det Ikea som sköter prisförhandlingarna åt sina leverantörer.

Knut Rexed, generaldirektör på Statskontoret, var inne på samma spår:

– Det handlar också om maktrelationer. Storföretagen utövar fortfarande makt, men på ett annat sätt. Fråga bilföretagens underentreprenörer!

Knut Rexed menade också att det finns stora skillnader mellan de nya småföretagen och deras möjligheter:

– Jämför en professor med en stark ställning i forskarvärlden och en skogsarbetare i Norrland. Startar professorn ett eget kunskapsföretag är det en helt annat sak än när skogsarbetaren blir uppsagd och tvingas låna pengar för att köpa skogsmaskinen han arbetar med.

Rexed beskrev också en utveckling som går ut på att företagen å ena sidan skapar starkare band med vissa personer genom optionsprogram och olika vinstdelningssystem.

Andra funktioner vill företagen ha tillgång till, men inte längre ta något ansvar för. Det kan till exempel handla om (delar av) tillverkningen. Företagen blir part i en kontraktsrelation, istället för ägare. Det innebär att man tappar det sociala ansvaret för de anställda.

Karl-Henrik Pettersson är före detta bankman, ekonom och författare. Han har tidigare skrivit bland annat ”Det herrelösa industrisamhället” och ”Banker – behövs dom?”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.