Industriarbetarnas tidning

Tryckeri tar över konkurrentens uppdrag och maskiner

19 mars, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

JMS tar över tryckningen av travbanornas egna programblad av Edita Graphium i Bromma. Samtidigt köper JMS ark- och rullpressen och andra maskiner av tryckeriet.

JMS kommer även att erbjuda cirka 15 av de anställda nya jobb.

– Pressarna flyttas till Köping, där JMS redan äger ett tryckeri. Tyvärr hamnar även de flesta av de erbjudna jobben där, berättar grafikernas klubbordförande Erkki Huhtanen.

Några kanske kommer att tacka ja till erbjudandet, men för de flesta är sträckan på cirka 15 mil enkel resa för lång för att pendla.

Edita Graphium i Bromma har i över 30 år nischat in sin produktion kring hästsport. Det var när ATG, kund sedan 1972, gick till Strålfors, som halva tryckeriets produktion försvann i ett slag. Kvar fanns huvudsakligen tryckningen av varje travbanas egna tävlingsprogram.

– Det var för lite för att vara lönsamt, konstaterar Erkki Huhtanen.

Det har inte precis varit muntra månader för de 28 grafikerna på tryckeriet. Många av dem är trotjänare, som arbetat mellan 25 och 30 år på företaget.

– Vi har arbetsplikt fram till den 15 april. Sedan får vi gå hem, säger Erkki Huhtanen, som nästan arbetat i 40 år på samma adress.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.