Industriarbetarnas tidning

A-kassan ger mindre än många tror

6 april, 2004

Skrivet av MIKAEL MALM

Det råder stor okunnighet om a-kassans ersättningsnivåer. Och de som överskattar ersättningens storlek tycker i högre grad än andra att det är för liten ekonomisk skillnad mellan arbetslösa och förvärvsarbetande.

Per Gustafson, forskare vid sociologiska institutionen i Göteborg och upphovsman till studien ”Människors kunskap om arbetslöshetsersättningen”, poängterar att man inte ska dra för stora växlar på materialet.

Det enda man med säkerhet kan säga är att kunskapen om ersättningsnivåerna i a-kassan är låg. Endast hälften av 1 800 telefonintervjuade visste att en arbetslös får 80 procent i ersättning. Och bara 15 procent kände till hur stort maxbeloppet är.

Tidigare analyser av samma material har visat att misstankar om fusk och krav på hårdare tag mot arbetslösa är vanligare bland företagare och unga utan egen erfarenhet av arbetslöshet, än bland högre tjänstemän och arbetslösa själva.

I den nu aktuella rapporten har Per Gustafson undersökt hur kunskapen om a-kassan påverkar attityderna. Det står klart att de som känner till den rätta nivån på ersättningen har en mer positiv syn på arbetslösa än de som är okunniga.

– Detta beror nog delvis på att de som själva är arbetslösa eller som har nära släktingar eller vänner som är utan jobb också ofta vet hur höga nivåerna är. Och i den gruppen finns förmodligen en större kunskap om svårigheten att få arbete, säger Per Gustafson.

På frågan om ekonomisk ersättning skiljer en grupp ut sig. De som överskattar storleken på a-kassan tycker i högre grad än övriga att de ekonomiska skillnaderna är för små mellan arbetslösa och sysselsatta.

I övrigt tycks det finnas en klar tendens till att okunnighet om nivåerna, oavsett om det gäller underskattning eller överskattning, leder till en mer negativ syn på arbetslösa.

– Jag hade ingen förväntan om att utfallet skulle bli det ena eller det andra. Möjligen trodde jag att de som överskattade nivåerna i högre utsträckning skulle tycka att man borde sätta press på de arbetslösa, säger Per Gustafson.

Per Gustafson konstaterar att resultatet tyder på att skuldbeläggandet av de arbetslösa till viss del hänger samman med okunskap om deras ekonomiska förhållanden.

– Det finns anledning att tro att det kan finnas ett sådant samband, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen