Industriarbetarnas tidning

Allt fler nysvenskar har jobb

14 april, 2004

Skrivet av ANNA NORRBY

Det har blivit lättare för utlandsfödda att hitta jobb. För dem som bott kortare tid än tio år i Sverige har andelen som jobbar eller studerar ökat med cirka 15 procentenheter sedan 1997.

Närmare 80 procent av männen och drygt 60 procent av kvinnorna från länder utanför Europa arbetar eller studerar på heltid efter tio år i Sverige. Det är 15 procentenheter mer än motsvarande siffror 1997, enligt rapporten ”Integration 2004 – Fakta och kunskap”.

– När man pratar integration är det oftast inträdet på arbetsmarknaden som hamnar i fokus. Men hur det sedan är på jobbet, när man väl är på plats, det pratar man inte lika mycket om, säger Maria-Paz Acchiardo som är integrationsansvarig på LO.

Det gör inte den här LO-rapporten heller.

Men den som söker fakta och statistik om integration inom facken och arbetslivet har en del att hämta. Rapporten visar till exempel att var femte LO-medlem har utländsk bakgrund.

I Industrifacket har 28 procent av medlemmarna utländsk bakgrund, i Metall 25 procent, i Grafikerna 22 procent och i Pappers 16 procent.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.