Industriarbetarnas tidning

Det finns en vänster för Europa

6 april, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Nu bildas nätverket Vänster för Europa. En rad fackliga företrädare hör till de cirka 150 personer som hittills skrivit under nätverkets plattform.

Vänster för Europa har kommit till för att, som det heter i plattformen, ”samla en radikal blocköverskridande vänster”. Bland de huvudpunkter som nätverket tänker arbeta för är att de flesta av besluten i EU ska tas med kvalificerad majoritet.

”Vi vill föra över makt till de folkligt valda institutionerna”, står det i plattformen. Demokratin måste bli starkare för att balansera det globaliserade kapitalet. EU behöver också utveckla och skapa en gemensam och samordnad utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik.

Undertecknarna kommer från många håll. Även borgerlig vänster finns med, sida vid sida med socialdemokrater och vänsterpartister och företrädare för en rad organisationer.

Bland de fackliga företrädare som undertecknat finns metallordföranden Göran Johnsson, från Metall också Birgitta Lanér, Anders Ferbe och Lars Jonsson, vidare Mats Erikson, politisk sekreterare på LO, Stefan Gullberg, Pappers, Annelie Rosvall-Ljunggren, förbundssekreterare TCO, Maria Östberg-Svanelind, informationschef SSR.

Även Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson finns med. Varför skrev du på?

– Det är viktigt efter bakslaget i EMU-omröstningen att Europa-debatten hålls vid liv och inte stannar av. Ett vidgat samarbete i Europa behövs som en motvikt till USA:s dominans.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.