Industriarbetarnas tidning

Kone sparkade trotjänare

16 april, 2004

Metall stämmer Kone Hissar AB i inför Arbetsdomstolen. Företaget bröt mot lagen när man avskedade en hissmontör för påstådd stöld av några glödlampor, menar Metall.

– Det är mycket anmärkningsvärt att man går fram på det här sättet med en anställd som jobbat prickfritt på företaget i nästan 40 år, säger Metalls jurist Bo Villner.

Det var i början av januari som hissmontören var ute på ett rutinjobb på en restaurang i Malmö. När han skulle börja jobba upptäckte han att arbetsbelysningen i hisschaktet inte fungerade. Då han inte fick tag på fastighetsteknikern tog han själv några glödlampor ur kundens låda.

Det hissmontören inte visste var att en övervakningskamera filmade honom när han tog lamporna ur lådan.

Filmen bevisar att mannen stal lamporna, enligt företaget. Inte alls, menar Metall. För inom branschen gäller att kunden står till tjänst med glödlampor, säkringar och andra enklare förbrukningsvaror.

– Och vad har en hissmontör för intresse av att stjäla glödlampor från en restaurang?, frågar sig Bo Villner. Proppar och lampor tillhör ju deras ständiga omgivning. Det vore lättare att förstå om det handlade om en oxfilé.

I förhandlingar med facket vägrade Kone Hissar att ta tillbaka avskedandet av hissmontören. Detta trots att han själv tog kontakt med restaurangägaren för att förklara vad som hänt och trots att restaurangen inte sa upp kontraktet med hissfirman. Kone Hissar har alltså inte förlorat några pengar på händelsen.

Metall kräver 120 000 kronor i skadestånd av Kone Hissar AB.

Kone Hissars vd, Sten Alfredsson, säger att han inte vill kommentera Metalls stämning i det här skedet:

– Jag vill inte föregripa händelserna. Jag har också en skyldighet att ta hänsyn till den drabbade hissmontörens integritet.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]