Industriarbetarnas tidning

Många brister vid industrilackering

1 april, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

När Arbetsmiljöinspektionen undersökte 40 företag som arbetar med industrilackering fick 23 av företagen anmärkningar, sammanlagt 63 krav på åtgärder.

Kraven är hårda på arbete med isocyanater, som finns i bland annat lacker.

– Lackering är en svår verksamhet. Arbetsmiljön är ofta besvärlig med farliga ämnen, buller och annat, säger Dan Bäckström, en av de arbetsmiljöinspektörer som genomförde inspektionen i Örebro distrikt under fjolåret.

De som arbetar med isocyanater ska genomgå regelbundna läkarundersökningar. På den punkten fungerar det bra på de flesta håll, enligt Dan Bäckström.

De vanligaste anmärkningarna handlar i stället om brister när det gäller riskbedömning eller att det fattas säkerhetsdatablad, som ska finnas för de kemikalier som används. Några direkta mätningar av isocyanater har inte gjorts.

– Där vet vi helt enkelt att värdena för dem som sprutlackerar ligger högt. Därför måste de ha ordentlig skyddsutrustning med tryckluftsmatat ansiktsskydd.

– Ventilationen har också ofta varit dålig, mest i lokaler där man blandar färger, säger Dan Bäckström.

Trots allt anser Bäckström att resultatet av inspektionen inte är alltför nedslående. Medvetenheten har blivit bättre om riskerna med arbetet.

Ingen av de påtalade bristerna ansågs så allvarlig att det föranledde något omedelbart krav på stopp för verksamheten.

Läs mer om isocyanater!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.