Industriarbetarnas tidning

Metall stramar upp sjuk­försäkringen

2 april, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Omkring tusen personer har fått för mycket pengar från Metalls sjukförsäkring. Men nu blir det slut på alla generösa tolkningar av försäkringsvillkoren. Från och med den 1 maj är det strikt tillämpning som gäller.

Efter sex år blev fackets sjukförsäkring för dyr för Metall. Sedan årsskiftet släpps inga nya medlemmar in.

Genom åren har villkoren flera gånger skärpts i ett försök att kunna behålla försäkringen så länge som möjligt. Men de stramare villkoren har inte tillämpats. Förbundet har helt enkelt varit för generöst, säger Ulf Sjödin som är chef på Metalls enhet för arbetsmiljö.

– 2002 begränsade vi till exempel försäkringen till högst 711 dagar, men vi har fortsatt att betala ersättning efter de tidigare generösa villkoren.

Från och med 1 maj är det strikt tillämpning av reglerna som gäller för dem som även fortsättningsvis har rätt till ersättning. En nödvändighet för att kunna beräkna framtida kostnader, säger Ulf Sjödin.

När förbundet nyligen såg över utbetalningarna visade det sig att ungefär tusen personer får ersättning efter fel villkor. Dessa får inom de närmaste veckorna brev med besked om att sista utbetalningen kommer i slutet av maj. Den av dessa som räknat med ersättning fram till ålderspensionen känner sig kanske snuvad, medger Ulf Sjödin.

– Men det är medlemmar som fått mer pengar än de egentligen enligt villkoren skulle ha haft. Och vi kommer inte att kräva tillbaks något.

Metall har avsatt 135 miljoner kronor som ska räcka till de medlemmar som även fortsättningsvis är berättigade till ersättning. Totalt har sjukförsäkringen kostat 450 miljoner kronor, en nota som blev mycket dyrare än Metall någonsin kunnat tro.

En orsak är att långtidssjukskrivningarna blev många fler än väntat. En annan är att försäkringen 2001 utvidgades till att omfatta även de medlemmar som inte hade rätt till ersättning från AGS, avtalsgruppsjukförsäkringen.

– Enligt den utredning som vi gjorde innan vi ändrade villkoren 2001, var den gruppen försumbar och skulle kosta omkring 3,5 miljoner, säger Ulf Sjödin. Det tyckte vi att vi hade råd med. Men de var många fler än vi ens kunnat drömma om. Bara den gruppen kostade 56 miljoner.

Förklaringen ligger troligtvis i att Metall inte räknade med alla arbetslösa medlemmar, tror Ulf Sjödin. Den som är arbetslös mer än två år faller ur AGS:en. Ungefär var fjärde arbetslös medlem har varit utan jobb så länge.

Så här i efterhand kan Ulf Sjödin konstatera att Metall är bäst på att driva fackliga frågor och att förbundet inte bör agera försäkringsbolag. Redan när försäkringen infördes 1998 kom det varningar från de egna leden, säger han.

– Så det finns nog de som säger ”vad var det vi sa” nu. Jag kan bara beklaga att det har blivit så här. Skulle vi ha fortsatt med försäkringen fullt ut hade vi inte haft råd att klara av att driva vår fackliga verksamhet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.