Industriarbetarnas tidning

Ministern lyssnar på skyddsombudet

26 april, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

När arbetsmiljön ska förbättras, behöver politikerna expertkunskaper till hjälp. De bildar ett arbetsmiljöråd och bjuder bland annat in skyddsombudet Hans Lahtinen från Ortviken i Sundsvall.

Arbetslivsminister Hans Karlsson utsåg nyligen 24 ledamöter till ett arbetsmiljöråd med uppdrag att förse regeringen med kunskaper på området samt diskutera hur arbetsmiljön ska kunna förbättras.

Ledamöterna kommer från olika håll i landet och alla jobbar på något sätt med arbetsmiljö. Skyddsombud och chefer från skola, vård och omsorg, industri- och byggsektorn samt tjänsteföretag ska sitta sida vid sida med läkare, direktörer, professorer, politiker och representanter från arbetsmarknadens parter.

En av rådsledamöterna är pappersarbetaren och skyddsombudet Hans Lahtinen.

– Först ringde den politiskt sakkunnige från departementet och sa att Hans Karlsson skulle ringa upp mig senare för att få ett ja eller nej. Jag rådslog med mina arbetskamrater som tyckte jag skulle hoppa på.

Varför blev just du tillfrågad?

– Det vet jag inte! Jag har tydligen blivit rekommenderad, men jag vet inte av vem.

Vad kan du bidra med?

– Det vi ska göra nu är att tala om för Hans Karlsson hur arbetsmiljön fungerar. Hos oss på Ortviken fungerar skyddsåtgärder och riskanalyser bra, men vi har psykosociala problem som kommer mer och mer på grund av omorganiseringar. Det blir mer att göra på mindre personal. Det här är inget som bara drabbar oss, inom landstinget och kommunen ser det ännu värre ut.

Ett annat angeläget arbetsmiljöproblem är, enligt Hans Lahtinen, att lättare jobb säljs ut från allt fler industriarbetsplatser.

– Förr kunde till exempel vaktkuren fungera som en rehabiliteringspost, men i dag sköts den av Securitas.

I arbetsmiljörådet sitter även Anders Wiklund som representant för vänsterpartiet. Anders Wiklund är sedan hösten 2002 riksdagsledamot. Innan dess var han Pappers ordförande på Kvarnsveden i Borlänge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.