Industriarbetarnas tidning

Ökad risk vid bantat Nammo

22 april, 2004

Skrivet av ELISABET HOFF

Nammo Vingåkersverken är ensamma om att destruera krigsmaterial på ett miljövänligt sätt. Vad hjälper det? Efter ett nytt varsel är smärtgränsen nådd.

Efter segslitna förhandlingar har företag och fack nu enats om att elva av de kollektivanställda får gå från Nammos anläggning i sörmländska Vingåker. Det innebär dels att 50 blir kvar, dels att facket lyckats pruta på det ursprungliga varslet om 15 personer.

I gengäld fick facket gå med på att arbetsgivaren gör fem undantag från turordningslistan. Av dessa tyckte facket att bara ett par var försvarbara.

– Men nu blir uppsägningarna färre och listan kortare och det är medlemmarna tämligen nöjda med, säger Ove Karlsson som är Industrifackets klubbordförande.

– Nu återstår att se om organisationen håller. Vi klarar inte att banta ytterligare. Då är det slut. Tyvärr är jag orolig för att det blir så.

Hoppet står nu till att det droppar in nya order från det svenska försvaret under sommaren. Att det svenska försvaret hårdbantar är på samma gång ett problem som en fördel.

Fördelen är, förklarar Ove Karlsson, att det blir en massa ammunition över som ska förstöras.

– Det skulle vara ett gyllene tillfälle för oss. Tyvärr är det fri upphandling som gäller och vår hantering är lite dyrare eftersom vi återvinner 90-95 procent av allt material. Det blir billigare att köra till Tyskland där allt bränns upp.

Nammo Vingåkersverken ensamma om att återvinna krigsmaterial. Idén föddes när anläggningen var nedläggningshotad för ett tiotal år sedan.

Fram till dess hade man satt ihop ammunition till Bofors och hade som mest varit 180 anställda. Men så gick järnridån upp och världen betraktades som mer fredlig. Bofors mer eller mindre skrotades och i Vingåker föll antalet kollektivanställda ner mot 40.

Miljövänlig återvinning var en överlevnadsstrategi. Eller som Ove Karlsson säger, en nisch i tiden. Sprängämnen säljs för civilt bruk, metaller går tillbaka till metallverken.

Det mesta krigsmaterialet kommer från det svenska försvaret. Till exempel har alla oanvända, och numera förbjudna, trampminor plockats isär. Men även den amerikanska försvarsmakten skickar material till Vingåker.

Från 1994 och framåt ökade antalet anställda med 70 personer. Förra året fick 15 personer gå. I vår var det alltså dags igen.

Ove Karlsson oroar sig inte bara för överlevnaden.

– Vi måste alltid ha ett mycket högt säkerhetstänkande. Med 50 personer kvar är vi inne i en zon då man börjar tumma på säkerheten. Nästa steg är nedläggning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?