Industriarbetarnas tidning

Ordning och reda ger vinst

21 april, 2004

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

EU:s utvidgning 1 maj kan leda till högre tillväxt. Det tror LO, som vill att ett antal myndigheter ska få bättre möjligheter att övervaka arbetsmarknaden.

De problem LO ser på den svenska arbetsmarknaden beror inte på att EU utvidgas eller på den lagliga arbetskraftens fria rörlighet. Problemen finns redan nu, och löses bäst genom att lagar och avtal verkligen tillämpas.

Det skriver LO i ett brev till de fackliga organisationerna i de tio nya länder som blir medlemmar i EU den 1 maj.

Bristande ordning leder till att löntagare kan tvingas arbeta på sämre villkor än avtalen föreskriver, och till att seriösa företag slås ut av oseriösa företag som inte gör rätt för sig.

I förlängningen blir det ett hot mot produktiviteten: de oseriösa företagen använder underbetald arbetskraft i stället för att investera i maskiner. Dessutom går samhället miste om skattepengar som skulle användas till bland annat social trygghet.

Att det blir lättare för arbetskraften att flytta bör i stället leda till ökad tillväxt och högre välstånd. Så kan det bli, om Sverige håller bättre ordning på arbetsmarknaden. LO har därför granskat ett antal myndigheter som skulle kunna vara ordningsmän på arbetsmarknaden.

– Det finns två sätt för oseriösa arbetsgivare att dumpa priset på arbete, säger LO:s utredare Kristina Mårtensson. Företagen kan antingen betala för lite, i lön, skatt eller avgifter. Eller också försumma arbetsmiljön.

Mårtensson tycker ”mest synd” om Skatteverket, som blivit av med var fjärde anställd de senaste tio åren.

– Skatteverket behöver större resurser bland annat för att kunna strama upp användningen av f-skattesedlar, säger Mårtensson.

– Även Arbetsmiljöverket har förlorat resurser och gör bara 33 000 inspektioner om året, mot 43 000 för tio år sedan. Samtidigt har antalet småföretag ökat. För att komma åt utländska företag föreslår vi omedelbara bötesförelägganden, som parkeringsböter, för företag som bryter mot enklare regler.

Tanken är att företagen ska betala innan de försvinner ur landet. Straffavgiften ska kunna överklagas i efterhand.

LO anser vidare att Migrationsverket behöver samarbeta mer dels med skatteverket (om f-skattesedlarna), dels med facket (om vad ett korrekt anställningsbevis ska innehålla).

– Om anställningsbeviset inte är okej blir den enskilde berövad grundläggande rättigheter, säger Mårtensson.

Arbetsmarknadsverket (Ams) sviktar också, enligt Mårtensson:

– Ams vill inte vara någon kontrollinstans. Myndigheten tror att det skulle försämra relationerna till arbetsgivarna.

– Det betyder att Ams förmedlar vilka jobb som helst utom prostitution. Ams beviljar också olika slag av anställningsstöd utan att veta något om det mottagande företagets förhållanden. Att lyfta anställningsstöd utan besvärande kontroll har på sina håll blivit en affärsidé, säger Mårtensson.

Fackförbunden kan själva bidra till bättre ordning.

– Facken behöver samarbeta bättre, säger Per Bardh, ombudsman vid LO. Handelsanställda kan exempelvis efterlysa kollektivavtal för långväga chaufförer. Om någon månad ska det bli lätt att kolla om arbetsgivaren har avtal via ett gemensamt register på internet.

– Dessutom kan facken bli skickligare på att utnyttja sina rättigheter vid entreprenadförhandlingar. Reglerna finns redan, säger Bardh.

– Den utökade rörligheten på arbetsmarknaden ska användas till större tillväxt och inte förvandlas till lönedumpning. Upprustningen av myndigheterna kan kosta upp emot en miljard kronor. Det finns inga gratisluncher, säger Mårtensson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.