Industriarbetarnas tidning

Samhall släpper 70 industrier

22 april, 2004

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Samhall fortsätter övergången från varu- till tjänsteproduktion, och avvecklar 70 av 120 industrienheter.

– Förhoppningsvis blir det bättre för de anställda säger Tommy Carlson, metallare i Samhalls styrelse och vice ordförande i Metallettan i Stockholm.

– Att gå till en arbetsplats för att sitta av tiden därför att det inte finns några arbetsuppgifter är det värsta man kan råka ut för. Det är inte människovärdigt, säger Carlson.

Samhalls industriverksamhet har under senare år haft problem med sysselsättningen. Enklare produktion har flyttat ut till låglöneländer, och många av Samhalls industriarbetare har blivit sittande utan arbetsuppgifter.

Därför har Samhall satsat på en övergång till tjänster. I dag arbetar varannan av Samhalls anställda med service av olika slag.

De 70 industrier som försvinner ska antingen omvandlas till baser för tjänsteproduktionen eller säljas. Några enheter stängs helt.

– Samhall ska erbjuda utvecklande arbete. Det betyder olika saker för olika människor, säger Carlson.

– Jag har träffat medlemmar som gått över till tjänster och inte vill tillbaka till verkstaden, medan andra medlemmar inte skulle klara ett servicejobb.

Carlson hoppas att den nu inledda omorganisationen ska bli mer hållbar än den förra för drygt två år sedan. Då slogs den regionala verksamheten samman till ett enda bolag, uppdelat i divisioner.

Nu blir det en återgång till regioner, samtidigt som övergången till tjänster och service fortsätter. Runt om i landet ska Samhall ha baser med en grundproduktion. Om ett tjänsteuppdrag faller bort kan de anställda återvända till basen, och antingen arbeta där eller utbilda sig.

Ingen av Samhalls 22 500 anställda med funktionshinder löper risk att bli av med jobbet på grund av arbetsbrist. Däremot ska utslussningen till den vanliga arbetsmarknaden öka. Förra året gick omkring fyra procent av Samhalls anställda över till någon annan arbetsgivare. Målet är sex procent ska slussas vidare, vilket motsvarar drygt 1 300 personer.

De femtio industrienheterna ska bli stabila, och satsa på systemmontering, medicinteknik, möbler och mekanik.

Samhall har i stort sett lämnat den grafiska branschen, endast i Norrköping blir det ”viss” grafisk produktion på längre sikt.

Förra året gick Samhall med 334 miljoner kronor i förlust. Flera studier visar att företaget ändå är lönsamt för samhället, som slipper kostnader för a-kassa, sjukskrivning, förtidspension, behandlingar av olika slag, missbruk och i värsta fall utslagning av människor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?