Industriarbetarnas tidning

Tung metallare deklarerade miljoner

5 april, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Sören Westerholm, tidigare ordförande för Metall på Scania i Oskarshamn, kan ha fått över två miljoner i avgångsvederlag. Dessutom utreds om han felaktigt lyft a-kassa under tiden avgångsvederlaget betalats ut.

Sören Westerholm själv hävdar att flera av de uppgifter som förekommer är felaktiga. Men han vill inte kommentera dem innan a-kassans utredning är färdig.

Sören Westerholm är i dag avdelningsordförande för Metalls avdelning i Oskarshamn. Han avgick som klubbordförande på Scania i augusti 2000. Niclas Wilhelmsson som efterträdde honom på Scania kände inte till att Westerholm skulle ha fått avgångsvederlag. Niclas Wilhelmsson tror inte att det fanns någon större konflikt mellan Scania och Sören Westerholm vid tiden för hans avgång.

– Vi har konflikter med företaget hela tiden, men någon större känner jag inte till. Det Sören sade till oss när han slutade var att han var trött på uppdraget och ville sluta.

Det är tidningen Östra Småland som först berättade att Sören Westerholm deklarerade en inkomst av tjänst på 1,1 miljoner kronor både år 2001 och 2002. Året dessförinnan när han fortfarande jobbade på Scania hade han en inkomst på 383 000 kronor.

– Om pengarna kommer från ett avgångsvederlag är det mycket, säger Niclas Wilhelmsson.

Östra Småland uppger dessutom att Sören Westerholm misstänks för att felaktigt ha lyft a-kassa under tiden han haft en annan inkomst.

Niclas Wilhelmsson tycker att misstankarna om a-kassefusk är så allvarliga att Sören Westerholm borde ta en time-out från uppdraget som avdelningsordförande så länge utredningen pågår.

– Jag vet inte mer om det här än vad som stått i tidningen. Men om han verkligen har lyft dubbla ersättningar så tar jag fullkomligt avstånd från det. Vi som fackförening måste sköta sådana saker. Annars kan vi inte med trovärdighet kritisera höga chefslöner och bonusar. Vi ska jobba för våra medlemmar.

Sören Westerholm vill inte svara på om han lyft a-kassa under tiden han haft andra inkomster.

– De håller på med en utredning. Det skulle vara sekretess på den, men det är det tydligen inte. Jag vill vänta och se vad den kommer fram till.

Om vi lämnar utredningen om a-kassan. Kan du svara på om de två miljonerna är ett avgångsvederlag?

– Nej.

Du svarar inte på om det är ett avgångsvederlag?

– Nej, men när utredningen är färdig ska jag svara.

Ett eventuellt avgångsvederlag har inte med utredningen att göra. Du vill ändå inte svara på om det är ett avgångsvederlag?

– Nej, jag ska gärna svara sen. Jag gör inte det nu. Men jag kan säga att flera av de uppgifter som stått i tidningen är fel.

Rose-Marie Hodann, föreståndare för Metalls a-kassa, hänvisar till sekretessen och konstaterar att hon inte kan svara på om det pågår en utredning av utbetalningar till Sören Westerholm. Men hon säger att liknande utredningar görs ofta och kan ta tid.

– Får vi tips om fusk så gör vi alltid en noggrann utredning. Det brukar ta minst sex till åtta veckor innan vi fått fram alla uppgifter.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen