Industriarbetarnas tidning

Arbetarhushållen sackar

6 maj, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

En ensamstående arbetare med barn betalar nästan lika stor andel av sin inkomst i skatt som en ensamstående barnlös högre tjänsteman med dubbelt så hög lön.

Det framgår av LO:s rapport ”Inkomster och förmögenheter”, som offentliggörs i dag, ett dokument som visar att skillnaderna i levnadsvillkor mellan arbetare och tjänstemän, barnfamiljer och familjer utan barn, fortsätter att öka.

– Vi kan inte acceptera att ökade klasskillnader ger barnen en sådan orättvis start i livet som den här rapporten visar, säger LO:s förste vice ordförande Erland Olauson i ett uttalande.

Hur än de statistiska mätningarna ser ut, vilka åldersgrupper eller familjetyper det gäller eller om jämförelsen görs över hela perioden 1989-2003 eller bara de senaste åren, visar resultaten att arbetarhushållen haft en betydligt sämre utveckling än tjänstemannagrupperna.

Särskilt har skillnaderna ökat kraftigt mellan barnfamiljer i olika grupper. På 15 år har den disponibla inkomsten för en ensamstående arbetare med barn bara ökat 2 procent. Gifta eller sammanboende tjänstemän utan barn har fått en tiodubbel ökning, 20 procent mer i reda pengar.

– 1990-talets besparingar slog hårt mot vissa grupper, särskilt barnfamiljer och ensamstående med barn. Barnens alltmer utsatta situation är ett kraftigt uttryck för de ökade klyftorna mellan familjerna, säger Erland Olauson.

Av rapporten framgår också att den gamla progressiviteten i det svenska skattesystemet är på väg att ebba ut. De lågavlönade betalar nästan lika mycket som de högavlönade.

En ensamstående arbetare med barn med 211 000 i årsinkomst betalar i genomsnitt 28,2 procent i skatt. En ensamstående högre tjänsteman utan barn med 415 000 i lön betalar i genomsnitt 33,5 procent.

Jämför man de fackliga centralförbunden betalade år 2003 LO-medlemmarna 29,5 procent i skatt, TCO-medlemmarna 31,2 procent och SACO-medlemmarna 33,1 procent.

LO-rapporten, gjord av utredarna Sven Nelander och Ingela Goding, har också jämfört nettoförmögenheten mellan de olika grupperna. Ett arbetarhushåll, gifta eller sambo med barn, har 333 000 i genomsnittsförmögenhet, ett högre tjänstemannahushåll över en miljon kronor. Medan arbetarhushållets tillgångar främst består i eget hem har tjänstemännen mycket större finansiella tillgångar i form av aktier och liknande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.