Industriarbetarnas tidning

Arbetsledare friade för dödsolycka

18 maj, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

De tre arbetsledarna på Carlshamn Mejeri, som stått åtalade för dödsolyckan i april 2002, har friats. Olyckan var en olyckshändelse och berodde inte på dålig arbetsmiljö, slår tingsrätten i Blekinge fast.

Det var den 15 april 2002 som den 61-årige reparatören klämdes till döds mellan en lastbil och en lastbrygga i samband med ett reparationsarbete på Carlshamn Mejeri. Arbetsmiljöinspektionens utredning pekade på flera brister på arbetsplatsen.

– Det var bristande rutiner när det gällde det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Mats Brandt, dåvarande huvudskyddsombud på det numera nedlagda mejeriet.

Trots bristerna lades förundersökningen ner med hänvisning till att något brott inte kunde styrkas.

Den omkomne mannens son överklagade och de tre arbetsledarna åtalades i höstas. Åklagaren begärde böter för arbetsmiljöbrott och stämde dessutom företaget på en halv miljon kronor för brott mot arbetsmiljölagen.

I fredags valde tingsrätten att fria alla tre. Arbetsmiljön har inte brustit tillräckligt för att kunna ställa någon till svars för dödsolyckan, hävdar tingsrätten. Rätten gör också en jämförelse med trafiken där den enskilde har ett stort ansvar.

– Man kan inte bli annat än fundersam, säger Mats Brandt. Nu blev det hans eget fel! Det här är en signal till arbetsgivare att de kan skita i arbetsmiljön.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen