Industriarbetarnas tidning

Facket anlitar avtalslösa företag

12 maj, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Att slå vakt om kollektivavtalen är fackets viktigaste uppgift. Ändå köper facket reklam för minst 60 miljoner av företag som totalt struntar i avtal. Det framgår av en enkät grafikerna gjort hos sina kamrater.

Grafiska fackföreningen i Stockholm har frågat alla LO-, TCO- och Saco-förbund samt socialdemokraterna, vänstern samt närstående organisationer och företag om de anlitar företag som saknar kollektivavtal. Frågan handlade om inköp från reklambyråer och tryckerier.

Totalt 73 enkäter skickades ut till 57 fackförbund och 16 närstående företag och organisationer. Bara 39 svarade, vilket motsvarar 52 procent.

Jonas Lundborg, som sammanställt enkäten, är organisatör hos grafikerna. Han är ganska nöjd med att ha fått in så pass många svar.

– Klart att frågan är känslig, så därför är allt över 50 procent bra, säger han.

Det visar sig nämligen att de fackliga organisationerna på hemmaplan inte alls ställer några krav på att företagen de anlitar har kollektivavtal. De allra flesta, 21, vet om att deras byrå saknar kollektivavtal.

Endast fem har någon gång krävt att reklambyrån de anlitat har kollektivavtal. Bara tre vet säkert att de anlitar en byrå med kollektivavtal.

Det är svårt att tro att övriga 48 procent, de som inte svarat, är de som kräver att deras byrå har avtal.

– Det är inte avtal med just grafikerna vi efterfrågat, eller ens tycker är väsentligt, utan det är kollektivavtal med vilken facklig organisation som helst, poängterar Jonas Lundborg.

Facken har marginellt bättre koll på tryckerierna. Visserligen krävde bara åtta att tryckeriet skulle ha kollektivavtal och 14 vet att deras tryckerier har avtal. Bara en vet att tryckeriet saknar kollektivavtal, medan övriga 24 är osäkra.

– Jag har fått intrycket att de som svarat ändå varit raka och ärliga, säger Jonas Lundborg.

Reklambranschen anser sig själv vara ”konstnärlig” och vill inte hämmas i sin kreativitet av något så ordentligt som avtal med något fackförbund. Det har däremot hänt att anställda som gått med i facket råkat ut för repressalier.

Därför är egentligen Jonas Lundborg inte så väldigt förvånad över resultatet av enkäten. Han vet hur svårt det är att intressera reklambranschen för kollektivavtal.

– Jag är däremot förvånad över att så få av de fackliga organisationerna kräver kollektivavtal när de spenderar så stora summor pengar, säger Jonas Lundborg.

Sex av de svarande har reklambudgetar på över fem miljoner kronor, medan fyra spenderar mindre än 100 000 kronor årligen och majoriteten ligger däremellan. Sammantaget spenderar dock de som svarat, mycket lågt räknat, minst 60 miljoner kronor årligen på reklam. Sammantaget är den fackliga rörelsen en ekonomisk maktfaktor att räkna med för reklambranschen, men den makten använder de inte till att främja kollektivavtalen.

Grafikernas andre ordförande Tommy Andersson hoppas att enkätresultatet kan fungera som en väckarklocka. Både LO och TCO har som policy att enbart anlita företag med kollektivavtal. Den policyn tycks dock inte ha slagit igenom i praktiken hos övriga fackliga organisationer.

– Om byråernas kunder börjar ställa krav på avtal hoppas vi att det blir lättare för oss att få komma in och berätta om vad kollektivavtal innebär, säger han.

Han tycker inte att det finns någon anledning för en hel bransch att hålla sig med andra spelregler än övriga arbetsmarknaden. På byråer utan avtal står dessutom de anställda utan det försäkringsskydd som ingår i avtalen, som ger extra pengar vid olycksfall, sjukdom och pension.

– Jag lovar att kreativiteten kan flöda fritt även om det råder ordning och reda på personalsidan, vilket är vad kollektivavtal innebär, säger Tommy Andersson.

Det som är positivt är att de allra flesta kryssat i att de vill ha information om vilka företag som har avtal.

I dag finns information om byråer och tryckerier hos grafikerna eller HTF, dit reklamköpare kan ringa. Någon gemensam lista finns inte i dag.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.